Розата е едно от най-красивите и ароматни цветя, които се отглеждат у нас. В района на Карлово и Казанлък се намира така наречената Розова долина на България. От маслодайните рози най-популярна е казанлъшката роза. Всичко казано по-надолу се отнася за казанлъшката маслодайна роза. Цветовете на розата са богати на етерично масло,восък, захари и др. Розовият цвят има противовъзпалително, слабително, антимикробно действие. Чрез специална технология от цветовете на розата се получава „течното злато“ на България, известното по целия свят розово масло. Розовото масло намира широко приложение в парфюмерийната промишленост. Друг продукт, който се получава от розовия цвят е розовата вода. Тя намира приложение в кулинарията, медицината и козметиката.

Употреба на цветовете на розата или как да си направим сол и захар с аромат на рози

Розовият цвят е добре да се бере рано сутрин преди да е изгряло слънцето, когато ароматът е най-силен. Листата на розовия цвят могат да се озахарят и да послужат за украса на торти, мусове, кремове. По този начин могат да се използват и листата на други ядливи цветя.
Можем да си направим почистващ лосион след накисване на розов цвят в 2 процентов салицилов спирт. Домашна розова вода за кулинарни и козметични цели може да си приготвим като възварим венчелистчета от роза във вода и добавим сок от лимон. Много я предпочитат, защото е чиста без примеси. Захар и листа от розов цвят разбъркани в блендера може да послужат за ароматизиране и подслаждане на сладкиши, кремове, домашни сладоледи, чайове.

Можете да прибавите розов цвят към захарта, която използвате и да я сложите в добре затворен съд. Добре е „розовата„ захар да се съхранява във фризера. Свежите розови цветчета може да се добавят към сладкиши, торти, салати, мармалади и различни романтични кулинарни блюда. По същия начин можете да прибавите и сол с аромат на рози.

Сладкото от рози се прави само от розови рози. Правенето на желе и сироп от цвета на розите е стара традиция.
Изсушените розови листа освен, че служат за ароматизиране и декорация на дома, могат да се използват и като запарка за пиене или като розова вода. Розовите венчелистчета на маслодайната казанлъшка роза могат смело да се прилагат в различни кулинарни хрумвания, тъй като употребата им не крие опасности за човешкия организъм.

0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *