Преди известно време бях опитала свински уши в едно култово заведение в кв. Изток в София – Мерака. Обичам го заради шкембето, заради бирата, заради носталгията от студентските години, когато сме ходили с приятели там. Та в Мерака правят страхотни уши (хамалогия си е варенето честно да си призная, за да се приготвят вкъщи). Аз не знам тяхната рецепта за свински уши и нямам представа какво им слагат в Мерака, за да стоят така леко карамелизирани и да залепват по горещото тиганче, в което ги поднасят, нооо знам, че обичам тази сладост на свинските ушички.

И една неделя сутрин просто се сетих за тези уши. И познайте – звъннах да запазя маса и нямаше места в любимия ми Мерак. И какво остана – да направя свински уши у дома. Признавам използвах подръчни средства – разбирайте сос тариаки и се получи много добре! Ето как:

Необходими продукти за запечени свински уши със сос терияки:

4 броя свински уши

3 с.л. сос терияки

сол на вкус

1 с.л. олио

шарен пипер

Начин на приготвяне:

Свинските уши се измиват, почистват добре и се сваряват до готовност в подсолена вода. След това се нарязват на ивици и се осоляват.

Слагат се в намаслен съд, в който ще се запекат Поръсват се с пипер меланж, терияки сос и се овкусяват добре. Запичат се около 15 минути в предварително загряна фурна на 180 градуса.

Поднесете с добре охладена бира! Наздраве!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg