Червеното цвекло е кореноплоден зеленчук. Консумират се корените и листата на растението. Корените имат тъмночервен цвят и много цапат ръцете при рязане. Те могат да се използват за ядене както сурови така и варени, и печени. Имат особен, освежаващ и лек землен вкус. Червеното цвекло е незаменима съставка към популярният борш. Свинското печено ще добие различен вкус, ако се добавят няколко резенчета червено цвекло. Едновременно с това ще се промени цвета на ястието към тъмно червен до лилав. Това важи за всичко, към което се прибави червено цвекло. Може би набиращото популярност и в българската кухня кореноплодно, най-добре се приема като притурка към салатите. Ако не ни е познат вкуса, добре е цвеклото отначало да се комбинира с нещо, което обичаме. А това могат да бъдат моркови – виж например салата от био червено цвекло и моркови или салата от цвекло, моркови, чия и кедрови ядки. Салатата може да се обогати с печени или варени картофи, моркови, ябълки, сирена. Червеното цвекло добре си партнира със зехтин, балсамико, сос Кикоман, пресен лимонов сок, майонеза, чесън, кисели краставички, каперси, извара, сметана или кисело мляко. Така, червеното цвекло може да служи за гарнитура към месни и рибни ястия.
Листата на червеното цвекло също могат да се използват сурови и варени. Те имат вкус на спанак. Могат да се добавят към салати, ястия, супи.
Корените, листата, както и сокът от червеното цвекло се използват за лечение на много болести. Специалисти препоръчват сокът да се остави 1-2 часа на тъмно и студено и тогава да се пие, отначало по малко. Пресният сок може да предизвика прилошаване. Препоръчват сокът от червено цвекло да се консумира смесен със сок от моркови, ябълки или други плодове.
Червеното цвекло има богато съдържание на витамин В1, В2, В12, витамин РР, каротин, минерални соли, фосфор, сяра, магнезий, желязо, фолиева киселина, хлорофил. Най-много йод от зеленчуците се съдържа в червеното цвекло.
За какво е полезно червеното цвекло
1.Народната медицина препоръчва червеното цвекло при левкемия.
2.Червеното цвекло помага при анемия.
3.Цвеклото засилва обмяната на веществата в организма и изхвърля токсините.
4.Макар, че съдържа захари, червеното цвекло е подходящо и за диабетици.
5.Препоръчва се при хроничен хепатит, запек, атеросклероза.
6.Подсладено с мед, червеното цвекло понижава кръвното налягане.
7.Цвеклото е диетичен зеленчук. В 100 грама сурово цвекло има само 44 калории.
8.Червеното цвекло намалява лошия холестерол.
9.Цвеклото помага при безсъние, засилва паметта, повлиява подаграта.
10.Червеното цвекло е препоръчително при възрастни хора, и активно спортуващи. Нитратните съединения внасят енергия в организма.
Ако искаме да сме здрави трябва да включим в менюто си червеното цвекло. И да не се притесняваме, ако урината се оцвети в червено.
Снимка: http://agronovinite.com/
Вижте още:
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!