рецепта-за-зелеви-сарми-с-кайма-и-ориз

Зелевите сарми са нашенско традиционно зимно ястие. За пълнеж на сармите може да се използва смляно или кълцано месо. Преди време бях приготвяла сарми с кълцано месо, само че бяха лозови.

А месото може да бъде свинско, смес с телешко, или само телешко – по избор. Съотношението месо – ориз, също е в зависимост от предпочитанията. Зелевите сарми могат да се приготвят с праз, лук или в съчетание. Заливката на сармите при печенето пак зависи от вкуса ни и самата рецепта за зелеви сарми. Вместо само вода, зелевите сарми може да се залеят и с малко зелев сок, като внимаваме ястието да не стане много солено или кисело. И за да бъдат съвсем нашенски сармите може да ги сготвим със свинска мас или в комбинация с олио. Така както казваше моята баба, зелето “носи” на мас.

Как се правят зелеви сарми?

Ето моето предложение за зелеви сарми със смес кайма от свинско и телешко в съотношение 60 към 40.

Необходими продукти за зелеви сарми:

700-800 гр. кайма смес

1 кисела зелка

1-2 броя праз – за предпочитане само бялата част

Ориз – 1 непълна чаена чаша

Сол – на вкус, защото зелето е солено

Подправки: чубрица, черен пипер, червен пипер на вкус Олио – 1/2 кафена чаша.

Начин на приготвяне на зелеви сарми с кайма и ориз:

В тиган с част от загрятото олио задушавам ситно нарязания праз за 2-3 минути като добавям една супена лъжица вода. Слагам малко сол и черен пипер. Прибавям измития ориз и бъркам непрекъснато докато стане “стъклен”. Идва ред на каймата. Разбърквам я докато стане на трохи. Това става по-лесно като се добавят две супени лъжици вода. Овкусявам с чубрицата и червения пипер. Получената плънка за зелевите сарми я оставям да се поохлади. Намазвам с олио съда, в който редя сармите. Отделям листата от зелката. Премахвам твърдата част от всяко листо. Завивам сармите и ги нареждам в намазаната тава с отвора надолу. Преди да налея вода до нивото на сармите, леко ги намазвам с олио. Това го правя, за да избегна запръжката с олио и червен пипер след като са готови зелевите сарми. Слагам тавата в предварително загрята до 200 градуса фурна. Отгоре слагам алуминиево фолио без да го уплътнявам около тавата. След десетина минути намалявам на 170 градуса. Малко преди да са готови сармите, махам фолиото, за да се запекат отгоре. Поднасям зелевите сарми леко охладени.

рецепта-за-зелеви-сарми-с-кайма-и-ориз

Добър апетит!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg