Крем брюле представлява десерт, приготвен от яйчен крем, който се изпича и после се охлажда. Преди сервиране се поръсва със захар и се карамелизира с газова горелка или на грила на фурната. Самият крем трябва да остане студен и при запичане във фурната купичките се затоплят (респективно кремът) и за това е по-добре да се използва специална горелка за карамелизиране на крем брюле ( и не само). Карамелизирането отнема няколко секунди.
В класическата рецепта за крем брюле, кремът се ароматизира единствено с ванилия. Съществуват обаче и други рецепти, в които могат да се добавят различни есенции, шоколад, ликьори…
Насладете се на този десерт и на чупенето на захарната коричка на крем брюле-то с лъжичка!
От рецептата за крем брюле описана по-долу можете да приготвите 6 купички десерт.
Pin ItКласическа рецепта за крем брюле Recipe

От 10/06/2012
Публикувано на :Крем брюле представлява десерт, приготвен от яйчен крем, който се изпича …
Необходими продукти
- 5 жълтъка
- 4 с.л. захар + още малко за карамелизиране
- 500 мл сметана неподсладена
- 1 ч.л. ванилов екстрат
Приготвяне
- Фурната се загрява до 150 градуса. През това време жълтъците се разбиват със захарта до бяло.
- Сметаната се загрява (почти до кипване) и заедно с ванилията постепенно се прибавя към разбитите жълтъци при непрекъснато разбъркване.
- Сместа се разпределя до средата на 6 огнеупорни купички (всяка с вместимост около 125 мл).
- Формичките се слагат в дълбока тава. В тавата се налива топла вода до средата на формичките. По този начин кремът брюле ще се изпече добре.
- По време на печене, водата не трябва да завира.
- Крем брюлето се пече докато стане като желе и отгоре - с карамелен цвят. (около 40 минути, но наблюдавайте фурната)
- Кремът се охлажда и се оставя в хладилник за 2-3 часа.
- Преди да се сервира се изсипва малко захар във всяка купичка ( около 1 ч.л.) и се карамелизира с газова горелка.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!