svatbeni_torti

Бях ви писала за дефилето на сватбени торти, което се организира в рамките на изложенито в Интер Експо Център – Сихре, Интерфуд и Дринк, Месомания, Светът на млякото, Булпек и Салон на виното. Нямаше как да не отида да разгледам тези романтични торти, впечатляващи с височинат си (до 1,5 метра), техники на декорация, цветове и майсторско изпълнение.

Не отидох умишлено първия ден, за да мога да видя кои са сватбените торти – победители. Ето я и тортата фаворит на журито, изработена от Зоя Денинска – цялата торта и част от детайлите:

svatbena_torta_pobeditel_defile_za_svatbeni_torti  svatbena_torta_zvetq  svatbena_torta_rozi   svatbena_torta_elementi   svatbena_torta_detaili2

Посетителите около мен на изложението бяха мнгоо впечатлени от сватбената торта на Попимони 2012, които изработиха и сватбената торта на моя приятелка. Интересно бяха аранжирали стойката, на която беше поставена тортата. Булката – торта си имаше обувки, шапка и чанта от захарно тесто.

svatbena_torta_popimoni   obuvki_ot_zaharno_testo_popimoni   shapka_i_chanta_ot_zaharno_testo_popimoni2010

Друга изключително креативна торта беше сватбената торта „Индийска сватба“, изработена от Ивелина Иванова от кулинарно училище Меню. Много по-различна от всички останали беше тази торта, символично натоварена. Изключително нетипична дизайнерска торта, показваша индийският бог Генеша – богът на мъдростта, успеха, плодовитостта, щастието и новото начало, каквото е всяка сватба. Слонската глава на тортата символизира вечната мъдрост, която трябва да царува в новото семейство. А големите уши на слона олицетворяват изслушването и послушането. Трудно е да се види на снимката, но единият от бивните е счупен, което е знак за жертвоготовността, на коятоп трябва да са готови младоженците. Големият корем показва благополучие и готовност всички трудности да се преглъщат. В едната си ръка Генеша държи остен, с който пропъжда несгодите, а в другата си ръка има купа със сладки – символ на сладостта в брака. В третата си ръка индийският бог държи цвято от лотус (чистота, невинност, късмет и богатство) и с четвъртата благославя младото семейство.

indiiska_svatbena_torta_Ivelina_Ivanova   svatbena_torta_kulinarno_uchiliste_menu   svatbena_torta_detaili

Друго интересно решение за сватбена торта имаха пловдивските сладкари от сладкарница „Захарно петле“ и Цанка Батачка и нейната уникална торта „Мариам“

svatbena_torta_zaharno_petle   svatbena_torta_zanka_batachka

Всяка една от тортите за сватба заслужава внимание, от всяка можете да черпите идеи за вашата сватбена торта, но за съжаление няма да мога да ви покажа всички дизайнерски торти от дефилето в Интер Експо Център и ще разделя този пост на 2 или 3 части.

Това е тортата, която взе второ място, а до нея тортата, изработена от Надежда Манева:

svatbena_torta_Vanya_Jordanova   svatbena_torta_nadejda_maneva

Ето още романтични сватбени торти:

svatbena_torta_ivan_kumanov   svatbena_torta_bulperla_conka_kostova

 

Pin It
2 отговори
 1. Margarita
  Margarita says:

  Супер са тортите, нямам търпение да видя и ти да ни направиш една 🙂

  Отговор
 2. sheytanova
  sheytanova says:

  Ще се впусна скоро и аз в дебрите на захарното тесто 🙂 Още малко инструменти да си накупя и започвам 🙂

  Отговор

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *