Както навярно сте забелязали пастата ми е слабост във всичките и разновидности – спагети, талиателе, пене, фарфале, лазаня, букатини.
За пръв път в блога ще ви представя една рецепта с пене ригате. Пене ригате са този вид паста – цилиндрична, скосена в двата края като моливчета. По-специфичното обаче е, че имат по протежението си вдлъбнати линии (от итал. rige), от където идва и „ригате“. Паста тип ригате е изключително подходяща за по-воднисти сосове, тъй като сосът може да проникне в тези вдлъбнати пространства.
По-кремообразните и по-гъсти сосове са изключително подходящи за паста, която не е ригате – напр. спагети, талиателе, класическото пене (без rige).
В моя случай можех да използвам и паста от типа на спагетите, тъй като сосът не беше от най редките, но пак се получи изключително вкусно. Пастата не стана нито суха, а точно както трябваше.
Ха, щях да забравя! Каквато и рецепта с паста да подготвяте не забравяйте – пастата трябва да бъде „ал денте“ – да не бъде разварена, а да оставя леко по зъба (от итал. al dente). Общо взето, за да я приготвите по тази начин трябва да я оставяте да ври около минута по-малко, отколкото пише на опаковката. Разбира се, най-сигурният начин е да я опитате.
Рецептата за пене ригате с гъби и бекон можете да я намерите отдолу:
Пене ригате с гъби и бекон (Penne con funghi e pancetta) Recipe

От 05/04/2012
Публикувано на :Както навярно сте забелязали пастата ми е слабост във всичките и …
Необходими продукти
- 400 грама пене ригате
- 200 грама дребни печурки
- 150 грама панчета или друг вид бекон
- 1 скилидка чесън
- сол
- магданоз
- прясно смлян черен пипер
- 2-3 с.л. зехтин
- 1/2 кафяна чаша бяло вино
- 150 мл. готварска сметана
- настърган пармезан/грана падано
Приготвяне
- Гъбите се измиват добре, осоляват се и заедно с чесъна, нарязан на дребно се оставят да се задушат в 2-3 супени лъжици зехтин. След като са полу-готови се налива 1/2 кафяна чаша бяло вино.
- През това време се сварява пастата ал денте.
- Беконът се нарязва на кубчета и се добавя към останалите гъби. Добавят се подправките.
- Пасираните гъби със сметаната се връщат обратно в тигана при останалите продукти.
- Пастата се прецежда и се залива със соса. Разбърква се добре и се поръсва със ситно нарязан пресен магданоз.
- Поднасят се топли. По желание може да се поръсят с пармезан,
- Course: Основно ястие
- Skill Level: Moderate
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!