soleni_topcheta_na_baba_zlatka

Рецептата за тези топчета е от прабабата на моя приятел – баба Златка. Най-голямото й предимство е, че се приготвя изключително бързо; с подръчни материали. Единственото, което ви трябва е кисело мляко, брашно, сода за хляб и сол. Можете да сервирате топчетата със сирене, кашкавал, сладко – с каквото обичате.

Pin It

Солените топчета на баба Златка – бърза закуска за 5 минути Recipe

soleni_topcheta_na_baba_zlatka

От sheytanova Публикувано на : 08/09/2012

    Рецептата за тези топчета е от прабабата на моя приятел - баба Златка. …

    Необходими продукти

    Приготвяне

    1. Содата за хляб се изсипва в киселото мляко и се бърка, докато шупне. Постепенно се добавя лъжица по лъжица брашно до образуване на гъста каша. Пробавя се и сол.
    2. Олиото трябва да бъде добре загрято. С помощта на лъжица се заграбва от гъстата каша и се изсипва в горещото олио. Не се старайте да оформяте кашата в олиото - тя сама ще придобие форма.
    3. Топките се пържат до златисто.
    4. Поднасят се със сирене или каквото обичате.

      WordPress Recipe Plugin by ReciPress

      27 отговори
      1. sheytanova
        sheytanova says:

        Няма по-мили спомени от летата и закуските при баба! 🙂 Да й бях преписала рецептите!

        Отговор
      2. Мария
        Мария says:

        А в моето детство майка ми ги наричаше „тиганички“ . Всяка ставаше различно оформена.Спомням се, че ги носели на „лухуса“, /на родилка /за да честитят бебето.

        Отговор
        • sheytanova
          sheytanova says:

          Да, Мария! А в днешно време носят шоколадови бонбони! 🙂 Поздрави!

          Отговор
      3. desi
        desi says:

        Баба ми им казваше бухтички, благодаря за спомените които ми върнахте 🙂

        Отговор
        • sheytanova
          sheytanova says:

          Възрастта няма значение, Алекс! Рецептата е изключително лесна за приготвяне, а мама със сигурност ще остане изненадана! Успех! Сподели после как се е получило!

          Отговор
        • sheytanova
          sheytanova says:

          Аз използвам най-често кофичка кисело мляко с грамаж 400 грама. Ако използвате по-голямо количество ще се наложи да сложите малко повече брашно и обратно 🙂 Поздрави!

          Отговор
      4. Мария
        Мария says:

        Когато се пържат в много олио – стават бухтички – кръгли. Когато се пържат в тиган – стават плоски – тиганички. 🙂

        Отговор
      5. Даниела
        Даниела says:

        и аз правя тази закуска на децата и също им казваме „тиганички“

        Отговор
      6. Виктория
        Виктория says:

        А колко брашно трябва? 🙂 На 14 съм и изглежда много лесна рецепта,напоследък започнах да експериментирам и да изненадвам майка ми с закуска 😀

        Отговор
        • sheytanova
          sheytanova says:

          Добави 1/2 ч.ч. брашно и разбъркай. После добави още малко брашно докато се получи гъста каша.

          Отговор
      7. баба Соня Ангелова
        баба Соня Ангелова says:

        Аз също правя често тези бухтички,но имам една тайна за да не поемат много от олиото. Моята покойна майка ми я е казала.Слага се в тестото 1-2 с.л. водка или ракия.Тя се изпарява при пържене,но не позволява да се поеме олио.

        Отговор
        • sheytanova
          sheytanova says:

          Изключително ценен съвет! Ще пробвам следващия път като правя бухти!

          Отговор
      8. vanbo
        vanbo says:

        Досега се осмелявах само яйца на очи. Понякога…Ще взема да се пробвам, ама какво ли ще се получи , един Господ знае ??? Ако пак случайно се появя тук, значи е станало нещо за опитване, ама …. ))

        Отговор
      9. vanbo
        vanbo says:

        Благодаря ! Ще ми е нужен….Но не смея да се престраша – знам, че все някъде ще сгреша…)

        Отговор
      10. ирка
        ирка says:

        Простете, но мисля, че без яйце няма да се получи като на картинката…

        Отговор
      11. Мира
        Мира says:

        Рецептата е като тази за бухти на моята баба, но тук е без яйце. Сместа трябва да е по-гъста (да не изтича от лъжицата, а да трябва да се избута с пръст от нея), като по този начин не поемат толкова много олио при пърженето. А за да станат на топки се пържат в касерола (тесен и дълбок съд), в който трябва да има достатъчно олио и те се обръщат сами по време на пърженето.

        Отговор
      12. Веска
        Веска says:

        Направих рецептата току що в тиган уок и станаха точно като на снимката. Много са вкусни и очаквам да се харесат и на двете госпожици в къщи. Благодаря за рецептата:)

        Отговор
      13. Веска
        Веска says:

        Имам предвид оригиналната снимка към рецептата – кръгли. Сложих и сирене в тях.

        Отговор

      Напиши коментар

      Want to join the discussion?
      Feel free to contribute!

      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *