Белият, жълтият, зеленият, улонг, черният и пу-ер чай се получават от един и същи храст. Листата се берат обикновено ръчно два пъти в годината, като за различните видове чай се избират различни листа. Например за белия чай се бере пъпката на новото, неразвито още листо и най-младите листа на върха на клончето.

Всеки чай се отличава със свой вкус, аромат и цвят. Тази разлика се получава от различните варианти и продължителността на технологията – влажност, температура, ферментация, сушене, опаковка, съхранение.

Черният чай отначало е бил зелен, но след обработване става черен. Най-качественият едролистен чай се отглежда в едно от най-красивите места в света, чаените плантации на платото Ассаам и района на Дарджилинг в Индия, където  най-скъпият и ценен черен чай в света, наричан „шампанското на чая“.

Защо е добре да се пие черен чай:

1.Черният чай се смята за една от най-полезните напитки.

2.Поради по-малкото съдържание на кофеин, черният чай е препоръчителен като заместител на кафето при ниско кръвно налягане.

3.Кофеинът при черният чай се усвоява по-бързо от организма в сравнение с този при кафето.

4.Употребата на черен чай потиска вредното влияние на мазните храни.

5.Дъбилните вещества при черният чай успокояват лигавицата на стомаха и спазмите и повлияват гаденето.

6.Черният чай съдържа витамин С и Е.

7.Черният чай повдига тонуса и понижава нивото на стреса.

8.Честата консумация на черен чай води до по-лесна адаптация в стресова обстановка. Това намалява и вероятността от развиване на болести.

Черният чай може да се открие в няколко вида опаковки.

1.Насипният черен чай може да е в метална кутия или алуминизиран плик затворен херметически. Освен това дава възможност всеки според своето желание да определи дозировката и силата на запарения черен чай.

2.Черният чай в пакетчета е по-удобната форма за използване. При пакетчетата не може да се изпълни изискването за температурата на запарване, за което ще говорим по-долу. Освен това в пакетчета се опакова дребните и натрошени листа от най-качествения черен чай.

3.Има пресован, на гранули и готов чай. Съхранението на черния чай става на тъмно и прохладно.

Черният чай лесно поема околните миризми и е добре да бъде в херметически затворени буркани. За да се направи качествен черен чай е добре да не се пренебрегват следните неща:

  • Водата за запарка да бъде филтрирана, или да се използва мека вода. В нея по-добре се разтварят полезните вещества на черния чай.
  • Водата се възварява и при температура 90-100 градуса и черният чай се запарва до 7 минути. Силата на запарката зависи от желанието дали да е по-силна или по-слаба и съответно количеството черен чай.
  • Запарката от черен чай може да се подслади с мед, да се добави мляко или резенче лимон.

Познавачите казват, че:

  • Цветът на готовият чай варира от розов до малиново червен или малиново кафяв.
  • Черният чай има горчив и леко тръпчив вкус и смолист аромат.
  • Черният чай има тежка освежаваща горчивина.

За хора, които не са опитвали черен чай, първите глътки няма да са от най-приятните. Но ценителите, влюбени в „императорската „ напитка черен чай и начинаещите са на едно мнение – различен, нетипичен вкус и аромат. Освен за пиене черният чай може да се прилага и за разкрасяване. Запарени и охладени пакетчета черен чай могат да тонизират кожата на лицето. Запарка от черен чай с няколко капки лимон може да служи като лосион. Кестенявата коса може да добие приятен оттенък ако се облива с черен чай. Черният чай не е за препоръчване при бременни, при високо кръвно, глаукома, артрит.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg?ref=hl

Вижте още:

Чай каркаде

Чай Vs. Кафе

 

Pin It
0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *