Дирухи ме покани на представянето на арменската култура и традиции по повод възстановяването на независимостта на Армения. Оказа се, че тя като една типична арменка обича да готви и да изкушава с арменски вкусотии. Днес с нея си говорим за арменската кухня, нейните специфики, подправки, традиции. Дирухи ни сподели и една типична арменска рецепта за кешкек.

Кое е най-характерното за арменската кухня?

В арменската кухня може да се каже, че се използват много подправки като кимион, бахар, канела… Типично е също да се готви в големи количества, но това си има своето обяснение. Много често арменците посрещат гости от по 10-12 души и винаги арменката смята, че храната няма да стигне. Затова след като си тръгнат гостите, има храна останала поне за още едно подобно гостуване. 🙂 Делението на западна и източна…

Кои са най-типичните арменски ястия и какво представляват?

Типични арменски ястия са кешкек, кайгана, гата, мантъ, постни сърми (долма) и много други. Кешкекът представлява пасирано жито с пилешко месо, кайганата са магданозени кюфтенца, а постните съмички с лозови листа май са ясни за всички. Само че ние слагаме в тях много, много лук, малко канела, а и стафиди. А гатата е нещо подобно на сладка баница, която се приготвя от захар, масло и брашно.

С какво арменската грис халва е по-различна от българската?

Разликата е най-вече в начина на приготвяне и от там и при сервирането. Арменската грис халва не се реже на кубче, а е като пясък. Приготвя се с мляко и яйца, а не с вода. Има поне пет-шест начина за направа на грис халва, в зависимост от кой край на Западна Армения (днес в Турция) е домакинята.

Кои са най-използваните продукти при приготвянето на арменска храна?

Наскоро един приятел ми каза с усмивка, че всяка арменска рецепта започва с „взимате пакетче масло…”, което не е лъжа 🙂 Други типични продукти са нахутът, булгурът,  лещата, но това са продукти, които се използват като цяло в източната кухня.

Спомена, че арменската кухня се дели за западна и източна. Каква е разликата?

Основната разлика е в това, че в Армения се залага повече на хороваца (печено месо на жар), което е престояло в специални маринати, които са строго пазена тайна. Докато западноарменската кухня е повлияна от Ориената. Това е поради факта, че исторически Западна Армения е била в по-близки контакти с Турция и Персия.

Кои са най-типичните подправки за арменската кухня?

За западноарменската кухня са характерни кимионът, канелата – както за солени, така и за сладки ястия, бахарът, джодженът. Докато в източноарменската кухня се използват повече треви, като рехан (червен босилек), хамем (кориандър).

Чувала съм, че арменците обичат да солят повечко? Вярно ли е?

Не, не мисля че е вярно. Аз поне не смятам, че готвя по-солено.

Има ли някакви специални традиции, които спазват арменците, когато сядат на масата?

Конкретни традиции нямаме, когато сядаме на масата. Но се стараем по големите празници – Коледа, Великден, да се събира цялото семейство.

Коя е любимата ти арменска рецепта?

Имам много любими рецепти, но може би едно от нещата, които най-обичам да готвя е кешкек и сега ще ти дам рецептата.

Снимки: Д. Топакбашиян – личен архив

 Pin It

Дирухи Топакбашиян: Всяка арменска рецепта започва с „взeмете пакетче масло” Recipe

diruhi

От sheytanova

Публикувано на : 10/02/2012

  Дирухи ме покани на представянето на арменската култура и традиции по …

  Необходими продукти

  Приготвяне

  1. Сварявате пилешкото месо, докато се развари много добре. След като се свари, прецеждате получилия се бульон и го прибавяте в тенджерата, където ще варите житото. Пилешкото месо се накъсва на тънки фибри (по-дължината на нишките на бялото месо).
  2. Житото се почиства, измива под течаща вода и се накисва за около един час. Ако нямате време да накисване, не е проблем, само времето за варене ще е повече. Житото трябва да се развари много добре, за да може да се пасира. Важно е да не се добавя сол при варенето, защото това ще затрудни процеса. Количеството на бульона и водата е на око.
  3. След като житото е добре сварено, се пасира, но дотолкова, че да се усещат част от зрънцата на житото. Прибавя се и вече нафибреното пилешко месо. Ако ви се стори, че е прекалено гъсто, може да добавите още бульон. Солта и черният пипер са на вкус.
  4. При сервирането кешкекът се поднася с леко запържено масло и кимион.

   WordPress Recipe Plugin by ReciPress