diruhi

Дирухи ме покани на представянето на арменската култура и традиции по повод възстановяването на независимостта на Армения. Оказа се, че тя като една типична арменка обича да готви и да изкушава с арменски вкусотии. Днес с нея си говорим за арменската кухня, нейните специфики, подправки, традиции. Дирухи ни сподели и една типична арменска рецепта за кешкек.

Кое е най-характерното за арменската кухня?

В арменската кухня може да се каже, че се използват много подправки като кимион, бахар, канела… Типично е също да се готви в големи количества, но това си има своето обяснение. Много често арменците посрещат гости от по 10-12 души и винаги арменката смята, че храната няма да стигне. Затова след като си тръгнат гостите, има храна останала поне за още едно подобно гостуване. 🙂 Делението на западна и източна…

Кои са най-типичните арменски ястия и какво представляват?

Типични арменски ястия са кешкек, кайгана, гата, мантъ, постни сърми (долма) и много други. Кешкекът представлява пасирано жито с пилешко месо, кайганата са магданозени кюфтенца, а постните съмички с лозови листа май са ясни за всички. Само че ние слагаме в тях много, много лук, малко канела, а и стафиди. А гатата е нещо подобно на сладка баница, която се приготвя от захар, масло и брашно.

С какво арменската грис халва е по-различна от българската?

Разликата е най-вече в начина на приготвяне и от там и при сервирането. Арменската грис халва не се реже на кубче, а е като пясък. Приготвя се с мляко и яйца, а не с вода. Има поне пет-шест начина за направа на грис халва, в зависимост от кой край на Западна Армения (днес в Турция) е домакинята.

Кои са най-използваните продукти при приготвянето на арменска храна?

Наскоро един приятел ми каза с усмивка, че всяка арменска рецепта започва с „взимате пакетче масло…”, което не е лъжа 🙂 Други типични продукти са нахутът, булгурът,  лещата, но това са продукти, които се използват като цяло в източната кухня.

Спомена, че арменската кухня се дели за западна и източна. Каква е разликата?

Основната разлика е в това, че в Армения се залага повече на хороваца (печено месо на жар), което е престояло в специални маринати, които са строго пазена тайна. Докато западноарменската кухня е повлияна от Ориената. Това е поради факта, че исторически Западна Армения е била в по-близки контакти с Турция и Персия.

Кои са най-типичните подправки за арменската кухня?

За западноарменската кухня са характерни кимионът, канелата – както за солени, така и за сладки ястия, бахарът, джодженът. Докато в източноарменската кухня се използват повече треви, като рехан (червен босилек), хамем (кориандър).

Чувала съм, че арменците обичат да солят повечко? Вярно ли е?

Не, не мисля че е вярно. Аз поне не смятам, че готвя по-солено.

Има ли някакви специални традиции, които спазват арменците, когато сядат на масата?

Конкретни традиции нямаме, когато сядаме на масата. Но се стараем по големите празници – Коледа, Великден, да се събира цялото семейство.

Коя е любимата ти арменска рецепта?

Имам много любими рецепти, но може би едно от нещата, които най-обичам да готвя е кешкек и сега ще ти дам рецептата.

Снимки: Д. Топакбашиян – личен архив

 

Pin It

Дирухи Топакбашиян: Всяка арменска рецепта започва с „взeмете пакетче масло” Recipe

diruhi

От sheytanova Публикувано на : 10/02/2012

  Дирухи ме покани на представянето на арменската култура и традиции по …

  Необходими продукти

  Приготвяне

  1. Сварявате пилешкото месо, докато се развари много добре. След като се свари, прецеждате получилия се бульон и го прибавяте в тенджерата, където ще варите житото. Пилешкото месо се накъсва на тънки фибри (по-дължината на нишките на бялото месо).
  2. Житото се почиства, измива под течаща вода и се накисва за около един час. Ако нямате време да накисване, не е проблем, само времето за варене ще е повече. Житото трябва да се развари много добре, за да може да се пасира. Важно е да не се добавя сол при варенето, защото това ще затрудни процеса. Количеството на бульона и водата е на око.
  3. След като житото е добре сварено, се пасира, но дотолкова, че да се усещат част от зрънцата на житото. Прибавя се и вече нафибреното пилешко месо. Ако ви се стори, че е прекалено гъсто, може да добавите още бульон. Солта и черният пипер са на вкус.
  4. При сервирането кешкекът се поднася с леко запържено масло и кимион.

   WordPress Recipe Plugin by ReciPress

   3 отговори
   1. Елка
    Елка says:

    Знам от приятелка,че арменците посрещат гости освен с всичко друго, но и много салати.Ще се радвам да споделите някоя рецепта.

    Отговор

   Напиши коментар

   Want to join the discussion?
   Feel free to contribute!

   Вашият коментар

   Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *