dinia

Идеята за този пост ми дойде от една моя приятелка, която има малка, прекрасна дъщеричка, която обаче не иска и да чуе за плодове и зеленчуци. Наложи ми се да я гледам за 2 часа и малката сладурана опита за пръв път в живота си диня. 🙂

Децата възприемат всичко, стига то да е предложено под формата на игра и да е забавно. Защо тогава не им покажете, че яденето на плодове и зеленчуци може да е забавно?

Идеи как да накараме децата да ядат плодове и зеленчуци.

1. Нарежете плодовете и зеленчуците под различни формички – сърца, звездички, рибки. За целта използвайте формичките си за сладки.

2. Поканете децата да режете с пластмасови формички плодовете заедно – те като видят забавните домакински формички сами ще проявят инициатива да се включат. Смейте се! Пуснете приятна музика докато сте заедно! Защо не им пуснете тази песен от вашето детство:

3. Сложете нарязаните плодове близо до играчките им, така те може да се „излъжат“ по-лесно да ги похапват.

4. Вие виждате в плодовете и зеленчуците витамини, накарайте децата да видят забавление. Учете децата да уважават храната, но пък ги оставяйте и на моменти да се забавляват с нея. Ето малката Мими как е намерила ново приложение на маслините – казва, че е лак 🙂 Вашата дъщеря може да й допадне да се „лакира“ с ягоди, къпини… Защо пък не да си направи пръстен от череши?

raka_na_dete_masliniснимка на Мими, използваме я с разрешение на баща й – Пресиян

5. Поднасяйте им храната красиво и винаги с усмивка. Накарайте ги и те да се усмихнат, ето например с едно цвете от кайсии:
cvete_praskovi

6. А защо не и да играете игра заедно – рисувайте цветя от плодове и зеленчуци. Нека всеки да нарисува едно лице – с морков за нос, домати  за бузи, пресен лук за вежди или както ви хрумне 🙂


7. Децата копират всичко. В този смисъл личният пример е най-важен. нека децата да виждат, че вие ядете плодове и зеленчуци – тогава ще похапват и те 🙂

Очаквайте още идеи как да накарате малките малчугани да похапват плодове и зеленчуци скоро.

Pin It
0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *