Рожков е средиземноморско растение. Цъфти в розови цветове преди да се разлисти. Плодовете му представляват шушулки във формата на рог. Във всяка шушулка има от 5 до 15 еднакви зърна. Те са толкова еднакви,че на времето са ги използвали за мярка за тегло на диаманти. Плодовете се смилат на брашно, което има чудесен аромат на какао и не съдържа кофеин.

Брашното от рожков е богато на фибри, витамини, микроелементи, омега 3. Полезните вещества в рожковото брашно са 2-3 пъти по вече от тези в млякото. Брашното от рожков се използва като естествен сгъстител и консервант, познат като Е410.

Брашното от рожков е здравословен заместител на шоколада и какаото. На практика в повечето рецепти, където има какао, можете да го заместите с брашно от рожков. Рожков не съдържа глутен и има по малко калории. Служи за приготвяне на сладкиши, десерти, напитки. Може да се замени част от необходимото брашно с рожково. Отварата от сварените шушулки помага при кашлица.

Най-големият резерват на див рожков на Балканите се намира в резерват „Патлейна“ край град Велики Преслав. Историците разказват, че дивият рожков е пренесен от Симеон Велики след обсадата на Константинопол. Включен е в Червената книга на България.

Вижте още:

15 причини да ядем повече броколи

Полезни свойства на динята

Снимка: http://www.youngandraw.com

2 отговори
  1. Мария
    Мария says:

    Много е полезен рожкова. От една приятелка го знам, купувам си го онлайн от http://shop.yadkite.com/55,petmez-ot-rojkov.html ползваме го вместо сладко за палачинки и при приготвяне на десерти. Чудесно е. Скоро мисля да поръчам и шушулките които продават пак в този сайт, но ми е интересно как да ги ползвам, някой знае ли?

    Отговор
  2. Ина
    Ина says:

    Стържат се, като Ваниловите или канелените
    Можете да откриете брашно и петмез от Рожков и в Градската Млекарница и пекарна на ул. Стефан Караджа 24

    Отговор

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *