Последния месец правя за втория път питка слънце. Едната приготвих със суха мая, а другата с прясна мая за хляб. Но основната разлика между първата ми рецепта за питка слънце и сегашната рецепта е оформянето на самата питка. При първия вариант малки кифлички с масло изиграха ролята на лъчите на слънцето. Наредих ги в кръг около самото слънце (една добре оформена топка тесто). В днешната рецепта тестото за питка ще се разточи на три кори, ще се подредят една върху друга, като помежду им ще намажем с масло за по-добър вкус. После с помощта на ножица ще срежем корите на 10 места – от края на кръга към центъра. Всяко от получените парчета ще увием 2 пъти в посока на часовниковата стрелка. Представихте ли си го? Ако не сте – вижте снимките отдолу в рецептата и ще си го представите по-добре.
Питите слънце са изключително подходящи за прощапулници, погачи, кращенета или просто вместо неделен хляб. Питката присъства традиционно на българската трапеза, както в делник, така и в празник. Слънцето и соларната форма са символи, заредени с много положителен заряд и са подходящи за оформяне на пити тично в тази форма.
Не забравяйте да харесате фен страницата на блога Merudia.bg във Фейсбук.
Pin ItПита слънце – II вариант Recipe

От 10/30/2012
Публикувано на :Последния месец правя за втория път питка слънце. Едната приготвих със …
Необходими продукти
- около 1 кг брашно
- 250 мл кисело мляко
- 2 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 1 кубче мая или 14 грама суха мая (2 пакетчета)
- 4 яйца
- 200 мл топла вода
- сусам за поръсване, по желание
- мак за поръсване, по желание
- масло
- 1 с.л. прясно мляко
Приготвяне
- Маята се разтваря в част от топлата вода, заедно със захарта и няколко супени лъжици от брашното. Сместа се оставя около 15 минути в топло помещение докато шупне.
- После се прибавят останалото брашно, киселото мляко, яйцата и топлата вода, сол и се замесва тесто.
- Тестото се разделя на три топки с еднаква големина.
- Всяка от топките се разточва във формата на кръг с големината на тавата за печене. Между трите кори тесто се слага разтопено масло. Корите тесто се нареждат в тавата, в която ще печете питката. Правят се 10 разреза с ножица от края на кръга към центъра, какво е на снимката.
- После всеки получен триъгълник се усуква два пъти по посока на часовниковата стрелка.
- Питата се оставя да втаса един час.
- Преди да се сложи във фурната се намазва с 1 разбит жълтък с 1 с.л. прясно мляко. По желание се поръсва със сусам и/или мак.
- Пече се около 35-40 минути на 190 градуса. Или 10 минути на 200 градуса и после фурната се намалява на 180 градуса докато коричката стане апетитна и златиста. Така съветват старите хлебари - хлябът да се пече в началото на силна температура за няколко минути и после фурната да се намали леко.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Като истинско слънце „грее“ тази пита! Пухкава, мека и със съблазнителен златист загар… Поздрави! 🙂
Благодаря, Ева! Поздрави! Вили 🙂
Страхотна е, Вили! Не мога да ти следя блога, не ми излиза в новините и това си е! Но поне влизам от време на време:), много е интересно тук! Страхотен блог! Поздрави!
Бонбонче, въведи имейла си горе, потвърди регистрацията и ще получаваш feed-а на пощата си. Поздрави и благодаря за милите думи! Вили
Strahotnaa
Мерси, Таня!
Благодаря за страхотната рецепта!Възвърнах си самочувствието на готвач:)Сърдечни поздрави от мен…
Много се радвам, Катина! Трябва да подхождаме със самочувствие и увереност към готвенето, за да ни се получават добре рецептите! Поздрави и много кулинарни приключения пожелавам! Поздрави! Виолета
Kolko vkusna izglejda,chudna!!!Mersi mnogo za receptata,dano nqkoi den i na men mi se poluchi taka dobre,hehhe,bravoooo
Разбира се, че ще ти се получи питката, Мира! Трябва само точна рецепта за питка, търпение и опит 🙂 Поздрави! Вили