rakia_bar_raketa_outdoor

Както съм казвала и преди, харесвам заведения с концепция, а не просто места за хранене. Точно такова заведение – с много интересна ретро-соц концепция отвори врати в София през декември – Ракия бар Ракета.

На менюто на ракиения бар е записано, че заведението пази традиции от близкото минало и ги показва в нова светлина. Това накратко обобщава цялата концепция на ракия бара. Съдейки по интериора можем да предположим за колекционерската страст на собствениците на соц ресторанта по соц миналото. Това е ресторантът, в който Людмила Живкова прави първата си сватба.

По рафтовете можем да видим стари вефове, шевни машини, чушкопек, машина за мелене на месо… Особено любопитство предизвиква и консервата „шкембе чорба„.

rakia_bar_raketa  Rakia_bar_raketa_dekor

Автоматично решаваме да си поръчаме шкембе чорба. В менюто на Ракия бар Ракета освен класически соц ястия има и по-модерни предложения. За предястие аз си избрах запечено кипърско козе сирене халуми. Може и да знаете, че отскоро преоткрих козето сирене и сега съм заклета фенка! Грамажът му според менюто трябва да е 120 грама, но ми донесоха значително по-голяма порция.

shkembe_chorba   zapecheno_kiparsko_koze_sirene_halumi

И шкембето, и козе сиренето са изключително добре приготвени. Сиренето обаче идва една идея по-солено за моя вкус и си поръчахме хляб – домашен хляб, който се пече в соц заведението.

domashen_hliab_

Докато чакаме с Деан да дойде основното разглеждаме с любопитство интериора на ресторанта със соц стилистика. За жалост чак като се прибрах в къщи видях, че снимката, която показва голяма част от заведението не е станала добре, но за да добиете по-голяма представа ще я сложа. Дори и да не се беше размазала снимката, със сигурност това няма да е последното ни посещение на ракия бара.

Rakia_bar_

Може и да не се вижда добре, но близо до бара има работещ хладилник Москва, в който в заведението съхраняват част от охладените напитки. По етежарките има десетки детски книжки от близкото минало. Тази я имах и аз като малка! Интересно заглавие за детска книга!

rakia_bar_raketa_klan_nedoklan

Ето, че пристигна и основното. Аз заложих на соц кулинарната класика котлет по киевски – иначе казано пилешки гърди, завити на руло с масло и подправки и след това панирани. Поднесени с картофено пюре.

Kotlet_po_kievski

Пилешкото ухае божествено, на истинско масло „както едно време“ (както казваше баба ми), макар презентацията на ястието да е изключително модерна. Адмирации!

Деан за основно си поръча кюфтета с гарнитура.

kjufteta_s_garnitura_

Не знам за кюфтетата и салатата, но картофите бяха прекрасни, Хрупкави, ароматни, поръсени с шарена сол. Никога не бях се сещала така да ги поднасям! Идея!

Сигурно чакате да кажа нещо за ракията, все пак съм в ракиен бар. В заведението се предлагат 4 вида ракия, но дочух, че асортиментът им ще се разширява. Аз лично не успях да опитам от ракията, поради простата причина, че не беше ракиено време (поне не според моите разбирания). 🙂

Препоръчвам горещо ресторанта. Заслужава си да се види. На излизане от заведение, ако погледнете към тавана ще видите осветлението, което е под формата на петолъчки. До лампите ще видите една книжка от миналото със заглавие „Сме ли смели“.

Да, смели сте! Смела концепция за заведение, смело решение! Поздравления!

А и щях да забравя нещо важно! И цените са като от соц миналото!

Ето повече информация за Ракия бар Ракета:

ул. Янко Сакъзов 17 (до парка Заимов).

Погледнете на картата преди да отидете до ракиения бар.

http://www.facebook.com/RaketaRakiaBar?fref=ts

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

 

Pin It
3 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *