Казвала съм ви и преди, че обичам Гърция, гръцката кухня, атмосферата, която умеят да създават, когато седнат около масата. Миналата седмица ходих в Yamas – гръцки ресторант в широкия център на София с отлична кухня, обслужване и (за качеството, което предлагат) приемливи цени. Скоро ще пиша подробно и за това, защото си заслужава да се докоснете до това преживяване, но по-важното е, че ходенето в Ямас като че ли активизира гръцкото в мен (едната ми прабаба е гъркиня)! Две поредни вечери приготвям гръцка кухня у нас, полята с узо и озвучена с гръцки парчета (не толкова комерсиална музика, колкото по-скоро старите гръцки класики, които можете да чуите в стилните таверни по гръцките острови или в атина, например).
Искам да ви споделя една от рецептите, които приготвих предната вечер, която вярвам приятно подхожда на гръцкия дух. Добре е когато се готви с вино, да се използва за рецептата виното, което ще се консумира с ястието ( а не от това вино в кутиите, на което пише „вино за готвене“. Аз обаче реших да поднеса скаридите, заедно с гръцка салата и узо и за това за приготвянето има използвах анасоновата напитка.
За да се пренесете максимално на гръцка вълна, помолих нашата приятелка Яна Косева да подбере няколко гръцки парчета за доброто ви настроение в кухнята и сред гостите на вашата гръцка вечеря:
Без бозуки, гръцка вечер не може:
http://www.youtube.com/watch?v=c33sNg45gPI
Яна твърди, че Янис има красив глас. Аз мисля, че освен гласа, има и други красиви неща у Янис:
Ако искате още гръцка музика, чуйте и това:
И един леко по-комерсиален микс, по мое мнение:
Pin ItСкариди с дъх на Гърция Recipe

От 08/07/2012
Публикувано на :Казвала съм ви и преди, че обичам Гърция, гръцката кухня, атмосферата, …
Необходими продукти
- 400 грама скариди едри, напочистени
- 2 месести зелени пипера
- 2-3 резенчета джинджифил пресен
- 2 скилидки чесън нарязани на дребно
- 3-4 с.л. узо
- 1-2 с.л. тъмен соев сос
- 3-4 с.л. рибен сос екстракт от аншоа, захар, лимонов сок
- 3 с.л. зехтин
- сол
- 7-8 зърна бял пипер
- 1 лист дафинов лист накъсна на 3-4
- магданоз нарязан на дребно
- лайм
- 1 щипка черен пипер прясно смлян
Приготвяне
- Скаридите се измиват под течаща вода и се слагат за 3 минути да се кипнат във вряла, подсолена вода.
- Главите и краката се почистват. Отново се измиват.
- В загрят уок или по-дълбок тиган се загрява зехтина, прибавя се чесъна, белия пипер на зърна, дафиновия лист и веднага след това нарязания зелен пипер и джинджифила. Разбърква се добре.
- Минута по-късно се прибавят и скаридите. Добавя се съвсем малко сол и щипка черен пипер. Разбърква се.
- Добавя се узото. След като алокохолът изври се прибавя рибения сос, соевия сос и чили соса. Държи се на котлона докато сосовите се сгъстят. Поръсва се с настърган на дребно магданоз.
- Поднасят се топли с лайм или лимон.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Рецептата е чудесна и ще я опитам!Много обичам скариди с ей такива ароматни и екзотични съставки 🙂
Мерси, Дани! И не забравяй да послушаш гръцка музика за настроение докато готвиш! Успех!
Изключително вкусни се получиха, а сокът от лайм за финал е страхотна добавка!
Поздрави
Радвам се и благодаря за обратната връзка, Дени! Поздрав!
Нагло поведение на сервитьора който ни обслужи,този с модерната прическа наподобяваща калпак..определено липсва контрол над персонала,дъжат се грубо с клиентите и не ни се случва за първи път.
Благодаря за мнението. Както виждате моята статия е от близо две години и може ситуацията да се е променила!