Yasen_zahariev_interview_vino

Ясен Захариев е един от лекторите на WiFo – да поговорим за вино и храна, част от DiVino.Taste 2012. Той е страстен почитател на Австралия и съответно на австралийското вино. Ясен отговаря за Калифорния, Австралия и Нова Зеландия в дегустациите на сайта DiVino. Преподава философия в Нов български университет, поддържа собствен блог за вино, обожава семейството си, приятелите и работата си! Ех, дали има дегустатор на вино, който не обича работата си?

Какви умения трябва да развие един винен любител, за да се превърне във винен експерт?

Трудно е да се дефинира какво точно е “винен експерт”. Енолозите са винени експерти без съмнение, защото познават отлично базовите умения за правене на вино, но в същото време това знание не гарантира, че те имат познания за света на виното извън собствената им повече или по-малко ограничена практика. А светът на виното е огромен и почти необятен. Може да си прекрасен технолог в региона, където работиш и където си учил, но да нямаш никаква идея с какво и как се занимават колегите ти в други страни и региони.  Според мен престижната степен “Masters of Wine”, която се получава от “Institute of Masters of Wine” в Лондон дава най-близка представа за това, какъв трябва да е виненият експерт. Той познава в детайли технологията и заедно с това има специализирани познания върху историята, географията, вкуса и икономиката на лозата и виното. За съжаление това обучение е изключително трудно не само заради финансовите средства, необходими за него, но и поради огромните изисквания, които се предявяват към кандидатите. От 1955 г. към днешна дата само 297 души в целия свят са били носители на престижното “Masters of Wine”. Ето защо ние простосмъртните трябва да бъдем интелектуално по-скромни. Не е задължително виненият любител да се превръща в ” експерт”, освен ако не е решил да си изкарва парите с вино. Според мен е достатъчно виненият любител да се стреми да бъде по-добре информиран и по-знаещ винен любител с отворени сетива и разум за новите и непознати неща от света на виното. Можем да сравним всичко това с дълго пътуване, при което бързането не е позволено. Затова сеи се иска разбира се време и постоянно опитване. Пиенето трябва да бъде съчетано със съответното общуване – от разговори с други любители до четенето на специализирана литература. Това ни помага да откриваме във виното много повече неща отколкото сме предполагали в началото на това пътуване.

Силно развитото обоняние, чувствителното небце, усетът към виното… развиват ли се с с времето, опита, нарастващия брой дегустации или е талант – или го можеш, или не?

Всеки го може, но в различна степен. Като цяло чувствителността е нещо, което се развива целенасочено и това развитие е нещо отделно от таланта. Ако човек иска, може да положи усилия и да овладее един музикален инструмент, без наличието на особен талант. И обратно – много хора с талант не могат да постигнат нищо, защото не са положили усилия. Да се научиш да разбираш виното е като да учиш чужд език – нещо, което неминуемо изисква усилие и практика. В този случай мисля, че усилието е приятно и отблагодаряващо се. Всеки може да научи този език.

Чела съм, че виното е добре да се съхранява с тъмни стъклени бутилки. Означава ли това, че не е добре да си купуваме вино в бутилка от прозрачно (бяло) стъкло?

Не, това не е задължително. Повечето от вината, които си купуваме не са за отлежаване, а за пиене непосредствено след като сме ги купили. Така или иначе едва ли ще видите червено вино в прозрачна бутилка. Но няма да е рядкост да видите бяло вино в такива бутилки. Отлежаването на виното е дълга тема, в която стъклото на бутилката е само детайл и при това един от най-несъществените.

Какво да направим с отворената и недоизпита бутилка вино? Можем ли да съхраним виното и как?

Един съвет: не оставяйте недоизпити бутилки. Ако все пак се случи, може да използвате специалните тапи, които се продават с нещо подобно на малка помпа. Тя изсмуква част от въздуха, който е останал в бутилката, но дори и тогава не трябва да чакате повече от ден-два. Зависи колко вино е останало в бутилката. Колкото по-малко е то и колкото повече въздух има, толкова по-лошо. Най-добре, когато ви остане по-малко от половин бутилка, звъннете на някой приятел наблизо, който да реши проблема по най-добрия начин – чрез отстраняването му.

Можем ли да използваме неизпитото вино за готвене?

Можете, разбира се.

С какво вино е по-добре да се готви?

Зависи какво ще искате да сготвите. По принцип се използва повече бяло, но пак зависи от целта и уменията на готвача.

Любима рецепта с вино?

Суши със совиньон блан – отделни едно от друго.

Предстои DiVino.Taste и един от майсторските класове ще бъде насочен към местните българските сортове. Какво, според вас, място имат гъмзата, мавруда, рубина и широката мелнишка на световната винена карта?

В момента никакво място нямат. За щастие това може да се промени и смятам, че това е един от пътищата, по които родното винарство, ще не ще, трябва да върви.

С какво DiVino.Taste тази година ще бъде по-различен от миналогодишния?

Като изключим това, че ще е по хубав от миналогодишния, останалото е изненада.

Какво мислиш за колекционирането на вино като инвестиция?

Добра инвестиция, но с поглед извън България. Дори да имаш добра винена колекция тук, все още няма много хора, на които да можеш да я предложиш. Иначе като инвестиция смятам, че е нещо по-скоро екстравагантно у нас, отколкото реална опция за печалба.

 

Pin It
0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *