Защо да пием чай от дренки?

Чаят от дренки има обезболяващо, антибактериално, общоукрепващо действие. Чаят от дренки понижава високата температура, помага при подагра, нарушена обмяна на веществата, кожни заболявания. Чаят от дренки е полезен при желязодефицитна анемия и кървене на венците. Всепризнато е въздействието на чаят от дренки при стомашно-чревни разстройства. Чаят от дренки има силно затягащо действие.

Как се прави чай от дренки? Колко дренки да сложим за чай?

Чаят от дренки се прави като първо 2-3 супени лъжици от плодовете се накиснат за около час в 300-400 милилитра топла вода. Чаят от дренки след това се възварява на тих огън. Пие се на приятна температура по 1 до 3 чаши дневно. Желателно е чаят от дренки да не се подслажда, въпреки възкиселия вкус. За по-добър ефект се може да се изядат и дренките. От дренки може да се направи сладко, сироп, сок, вино и др.

Още за дряна

Дрянът е храст или дърво, което добре вирее по българските земи. Дрянът е многогодишна култура. Може да се облагороди и тогава плодовете стават по-едри. Клоните на дряна са здрави и жилави, заради което той олицетворява живота, здравето, надеждата. Не случайно дрянът присъства в много български традиции, обичаи, вярвания и умотворения. Българската сурвакница, с която сурвакаме с пожелание за здраве и плодородие е от клонка дрян. В коледната баница заедно с късметите е скрито и напъпило дряново клонче. Дрянът е първото дърво, което цъфти по нашата земя, а плодовете му зреят последни до края на октомври. Плодовете на дряна са червени на цвят и със сладко-кисел стипчив вкус. Те се берат узрели и след това се оставят да омекнат. Дренките са богати на витамин С, пектин, дъбилни вещества, минерални соли и органични киселини, които се усвояват бързо от организма. При изсушаване на дренките количеството на витамин С намалява.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Десерт с дренки

Чай каркаде

Чай Vs. Кафе

Снимка: http://zdrave.ws

Pin It
0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *