Крехко телешко в уок е една рецепта с азиатски нотки, основно поради използването на уок-а за приготвянето на месото, макар телешкото традиционно да не се консумира кой знае колко много в азиатските страни. Предимството на този тип дълбок, азиатски тиган уок е във високата температура, която поддържа.
За да стане телешкото крехко, не е необходимо просто да е нарязано на тънки жулиени. Преди време в рецептата за оссо буко писах за тънкостите при приготвяне на крехко телешко в домашни условия и споменах за специален инструмент, с който месото се шпикова, скъсва жилите и месото става крехко. Успях да намеря този инструмент за окрехкотяване шпиковане на телешко (на снимката по-долу)и у нас и за пръв път го използвах в тази рецепта за телешко в уок.
Крехко телешко в уок с моркови и лук

От 07/27/2012
Публикувано на :Крехко телешко в уок е една рецепта с азиатски нотки, основно поради …
Необходими продукти
- 400 грама телешки шол
- 5 с.л. соев сос тъмен
- 2 моркова
- 2 глави лук
- 4-5 скилидки чесън
- мазнина за пържене
- сол
- черен пипер прясно смлян
Приготвяне
- Месото се окрехкотява с помощта на уреда, за който споменах по-горе.
- След това се намазва обилно със соев сос и се оставя да престои поне 1 час в хладилник.
- След това се нарязва на тънки жулиени около 6 мм. Осолява се.
- Морковите се нарязват на шайби, а лукът - на 4.
- Загрява се уок-а и се слагат няколко супени лъжици мазнина. Добавя се половината чесън и лук. 10 минути по-късно се добавят половината моркови и част от телещкото месо.
- Всяко парче месо се запържва от 2-те страни за по2 минути и се изважда. Поръсва се с черен пипер. След като месото е готово в уока по същия начин се приготвят останалите парчета.
- Сервира се топло с ориз или картофи.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
И при мен беше така, докато не открих този уред, както го наричат окрехкотител за месо. Пробвай с него! Успех!
благодаря за идеята! получи се много добре:) само дето нямах соев сос и направих смес от сос барбекю мед и бяло вино с мащерка. Вместо уредчето използвах много тънка и остра отвертка и наръгах шола около 1000 пъти по „особено жесток начин“ :)) прекрасна рецепта
Радвам се, че телешкото е станало крехко, Иван! Поздрави!