Пана кота идва от италианското (Panna cotta) и означава готвена сметана. Оригиналната рецепта за пана кота включва прясно мляко, готварска сметана, захар и желатин. Гарнира се както с пресни плодове, така и различни сладка (основно през зимата) и шоколад. Една от най-добрите пана коти, които съм опитвала в България е в Leo’s Pizza. Особено тази със сладкото от скомини ми е любима. Но това ви го давам като информация само, ако имате изключително основателно извинение да не пробвате да я направите вкъщи. Става изключително бързо!
Ако пък имате някакъв повод или просто ви е романтично, можете да я направите във формички-сърца.
Пана кота с ягоди и кисело мляко Recipe

От 05/18/2012
Публикувано на :Пана кота идва от италианското (Panna cotta) и означава готвена сметана. …
Необходими продукти
- 10 броя пресни ягоди
- 400 грама готварска сметана
- 1 кофичка кисело мляко
- 1 1/2 пакетче желатин
- 2 с.л. мед
- 4 с.л. захар препълнени
- 2-3 с.л. сироп от горски плодове
- олио за намазване на формичките
Приготвяне
- Желатинът се разтваря в 4-5 с.л. студена вода и се оставя да набъбне.
- Сметаната се оставя да заври, след което към нея се прибавят меда, захарта и набъбналия желатин. Разбърква се добре. Сместа се оставя да се охлади леко, след което се добавя киселото мляко и се разбърква добре до получаване на хомогенна смес. При мен, първия път когато приготвях тази рецепта от киселото мляко се получиха малки топчета и се наложи да използвам пасатор.
- Докато сместа се охлажда, ягодите се нарязват на дребни кубчета.
- Формичките се намазват с олио, ягодите се слагат на дъното и по малко от сиропа от горски плодове (по желание). Сместа се изсипва във формичките.
- Оставят се в хладилник за поне 6 часа.
- При сервиране, с помощта на тънък нож се "помага" на пана котата да се отлепи от стените и кремът се обръща върху чиния, за да останат ягодите отгоре.
- Сервира се с много настроение!
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!