Тази рецепта я приготвих преди 2-3 седмици, но все не идваше ред до нея в блога. Нямах търпение да идва слънчевото, топло лято. Погледнех ли през прозореца събота сутрин и навън е облачно и мрачно, целият ми ентусиазъм за разходки, пазаруване, готвене се изпарява. Едно от задължителните неща, които Деан прави е да провери синоптика, но и от там не ме зарадваха.
Бях си решила, че напук на времето ще приготвя пролетно-лятна манджичка – пържени чушки в доматен сос, пък ако ще и бури и мълнии да бушуват навън.
Взех си списъка за пазаруване и отидох на пазара „Димитър Петков“. Минах от единия до другия край – исках да намеря най-прекрасните, цветни чушки за пролетната ми манджичка. Исках да са шарени, красиви, пресни, свежи. Оказа се, че пълно щастие няма. Имаше изключително пресни чушки, но бяха за пълнене – не ми вършеха работа. Тези, които взех не бяха от най-свежите, за жалост – според продавача било прекалено кално и нямало как да влизат да берат. Дали и в Гърция вали?
Когато се чудите дали чушките са пресни – погледнете дръжките – дали са увехнали, потъмнели, дали са се свили.
Както и да е, аз бях щастлива с богатството на цветове на моите чушки.
Минах в буквалния смисъл между капките, влязох в нас и чух силен гръм. Спокойна бях, че съм си в къщи и се отправих към кухнята.
Pin ItПиперена манджичка с домати Recipe

От 06/23/2012
Публикувано на :- Брой / порции: 3-4 Servings
- Подготовка: 5 минути
- Приготвяне : 35 минути
- Готово след: 40 минути
Тази рецепта я приготвих преди 2-3 седмици, но все не идваше ред до нея в …
Необходими продукти
- 1 кг пиперки
- 1 кг домати консервно (с по-малко вода)
- 5-6 с.л. пресен магданоз нарязан на ситно
- 3 с.л. копър нарязан на ситно
- 3-4 скилидки чесън
- 1 с.л. захар
- олио за изпържване на пиперките
- сол
- 1 щипка сух босилек (по желание)
- черен пипер прясно смлян
Приготвяне
- Чушките се измиват, подсушават и дръжките им се изрязват, колкото да може да се хване с 2 пръста, не по-дълги.
- Олиото се загрява и се добавят нарязаните на ситно скилидки чесън.
- Пиперките се изпържват до зачервяване от всички страни.
- През това време доматите се настъргват на ренде и се слагат в тенджера на горещ котлон да се сгъстят.
- След като доматите се сгъстят, вече изпържените чушки (може преди това да се обелят) се потапят и се добавя солта, захарта и подправките.
- Може да сервирате ястието с натрошено сирене. Да ви е сладко!
- Course: Основно ястие
- Skill Level: Beginner
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Точно такава бърза манджичка ми трябваше за днес! Мерси за идеята!
Радвам се, че си намерила нещо полезно, Пепи! Ако харесваш постни пролетни ястия пробвай това – постна мусака с тиквички – жълти и зелени. Поздрави!