Ето и една класическа венецианска рецепта за най-общо казано ориз с грах. Някои биха казали, че това си е рецепта за ризото и биха имали право…
Различното на тази рецепта за ризи е бизи е, че тя се приготвя точно на днешния ден – 25 април във Венеция като се почита патрона на гарда – Сан Марко. Легендата разказва, че венецианци не са били свободни да приготвят ризи и бизи, когато пожелаят, а само в празничните дни, посочени от Доджа.
Ходила съм редица пъти във Венеция, но за съжаление само в идно малко закътано ресторантче съм виждала да се предлага ризи е бизи.
За сметка на това местните често приготвят ризи е бизи.
Ризи е бизи – рецепта за венецианско ризото с грах и панчета Recipe

От 04/25/2012
Публикувано на :- Брой / порции: 3 Servings
- Подготовка: 20 минути
- Приготвяне : 20 минути
- Готово след: 40 минути
Ето и една класическа венецианска рецепта за най-общо казано ориз с грах. …
Необходими продукти
- 1 чаена чаша ориз
- 1 консерва грах (около 400 грама) още по-добре, ако грахът е пресен
- 1 глава средно голям лук
- 3 резена панчета (или друг вид бекон)
- 2,5 ч.ч. зеленчуков или пилешки бульон
- пресен магданоз
- настърган пармезан/грана падано
- 2 с.л. зехтин
Приготвяне
- Лукът се нарязва на максимално ситно и се запържва в зехтина. Добавя се ориза за 1-2 минути, като се бърка периодично.
- След като оризът добие "стъклен" вид, се залива със зеленчуковият бульон. Добавя се малко сол.
- След като се посвари се добавят граха и нарязаната на кубчета панчета и се разбърква.
- Разбърква се добре и ако е необходимо се добавя още малко бульон.
- Малко преди да се отнеме от огъня се добавят ситно нарязан магданоз и пармезан, след което се разбърква.
- Course: Основно ястие
- Skill Level: Moderate
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!