Шафранът се добива от шафрановия минзухар. Любопитното за него е, че има лилави цветове и в тях са разположени червеникави близалца, които се използват за подправка. Събира се в сухо време и се суши при определени условия. За да се получи около половин килограм сух шафран са необходими десетки хиляди близалца. Това го прави много скъп и затова са го наричали „червеното злато“ или „царят на подправките“. Има и израз „скъп като шафран“. Родината на шафрановия минзухар е Средиземноморието, но днес се отглежда в целия свят.

Сухият шафран трябва да е нежен при докосване, с дълги влакънца и хубав червеникав цвят, някъде малко жълтеникав и много ароматен. Има мирис на сено. Шафранът има много приятен вкус, но ако се прекали с него, ястията стават горчиви. Един грам шафран се разтворя в около 120 мл гореща вода, бульон, мляко. Използва се след 15-20 минути най-малко.

Способността на шафрана да оцветява се използва в сладкарството при кексове, пудинг, бисквити, кремове, сладоледи. При тестени изделия се слага в тестото при месене, а в горещи блюда в края на готвенето. Използва се за овкусяване на агнешко, пилешко, риба. Той е една от трите основни съставки заедно с ориза и зехтина в оригиналната рецепта за испанска паеля. Шафранът широко се използва в египетската кухня Всичко за египетската кухня-египетски подправки, египетски ястия, египетски традиции. Свойството да багри в жълто се прилага при супи, бульони. Чудесно се съчетава с домати и аспержи.
Съхранява се в херметически затворен съд на тъмно.

Както за всяка подправка, така и за шафрана има легенда. Ето една, която много ми хареса. Крокус /така се нарича на латински шафрановият минзухар/ бил млад и добър овчар. Един ден срещнал в гората красивата нимфа Смилакс и се влюбил безумно в нея. Изумени от любовта на простосмъртният момък и божествената нимфа боговете решили да превърнат девойката в неувяхващ тис, а Крокус в красиво цвете с лилави цветове и червени близалца. Така те станали „Неразделни“. Не ни ли напомня за Пенчо Славейков?

Вижте още:

Гарам масала

Годжи бери

Дафинов лист

Харесайте страницата ни във фейсбук  – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Снимка: http://saffron.com

Pin It
0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *