Олиото е най -популярната и най-използвана растителна мазнина в България. В миналото са използвали олио, което е било извличано само чрез студено пресоване на суровите слънчогледови семена.

Аз от скоро използвам слъчногледово олио Хармоника. По много причини години наред предполичах да готвя със зехтин, но Деан не яде маслини (както можете да видите аз и почти никога не използвам маслини в рецептите си) и съответно ароматът на зехтина не му е много приятен.

Слънчогледовото олио Хармоника продължава старата класическа технология за извличане. Олио Хармоника е 100% био продукт, получен чрез студено пресоване на студените семена и механично филтриране. За производството се използват високо маслодайни и качествени сортове слънчоглед, не се загрява и не се добавят химикали. Така се запазва вкуса и естествения аромата на слънчоглед.

Олиото е изключително богато на витамин Е и омега 6 и омега 9 мастни киселини и не съдържа холестерол. При неправилно съхранение трайността на нерафинираното студено пресовано олио е по-малка, защото не съдържа химикали. Препоръчително е да не се загрява и пържи с него. Използва се при студената кухня – салати, зеленчукови блюда, но може да се добавя към ястия след тяхното охлаждане. Нерафинираното олио ще познаем по леката утайка от слънчогледа и характерния му естествен вкус и аромат.

Вижте още:

Манов мед

Вреден ли е натриевият глутамат?

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *