Едва ли има някой, който да обича свинско месо и да не е опитвал свинска кавърма. Ако има все пак някой останал, ако я опита съм сигурна, че ще стане очарован от апетитното свинско с много зеленчуци. Комбинацията от задушени зеленчуци, вино и свинско месо си е класическа. Кавърмата е традиционно българско ястие със свинско или пилешко месо, което се приготвя в гювеч или казан с лук, чушки, чубрица, черен пипер и сол. Аз добавих морков, доматено пюре и магданоз и замених лука с праз. След студовете последните дни у нас официално открихме сезона на червеното вино. Някой ще каже, че червеното вино има четири сезона и може би ще е прав 🙂 В този ред на мисли… сложих и малко вино в кавърмата.
За тази рецепта за кавърма със свинско можете да използвате свинска плешка. Този тип месо е на сравнително ниска цена, но в същото време ще ви свърши чудесна работа – кавърмата ви няма да е нито много мазна, нито суха. Много е важно кавърмата да не стане много водниста – в дебелите кулинарни книги пише, че трябва да остане „само на мазнинка“, но на това ще се спра в „начина на приготвяне“.
Pin ItСвинска кавърма

От 11/02/2012
Публикувано на :- Брой / порции: 3 порции
Едва ли има някой, който да обича свинско месо и да не е опитвал свинска …
Необходими продукти
- 500 грама свиснко месо от плешка
- 2 стръка праз
- 2 скилидки чесън
- 1-2 моркова
- 2 чушки
- 1 с.л. чубрица
- 1 с.л. магданоз нарязан на ситно
- 1 ч.л. червен пипер сладък
- 1/2 ч.ч. вино червено
- 2 с.л. доматен концентрат
- 1 ч.ч зеленчуков бульон
- черен пипер на вкус
- сол на вкус
- 2 с.л. олио за пържене
Приготвяне
- Свинското месо се нарязва на дребни хапки, осолява се и се запържва в сгорещеното олио. Ако съдът ви е по-малък можете да го изпържите до златисто на два пъти.След като месото е готово се изважда от тигана и се слага в гювеча.
- В същата мазнина се слагат празът и чесънът и се оставят да омекнат. Прибавят се чушките, морковите и подправките - чубрица, черен пипер, сладък червен пипер и магданоз. Най-накрая се прибавя и доматеният концентрат и се обърква добре.
- Зеленчуците се прехвърлят в глинен гювеч при месото и се заливат с виното и бульона.
- Пече се около час - или час и половина докато течноста се изпари и остане само "на мазнинка".
- Кавърмата се сервира топла с чаша червено вино.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!