По нашите земи като се каже шкембе първата асоциация е шкембе чорба. Има обаче и доста алтернативни начини за приготвяне на рецептата за шкембе и бих искала да ви покажа един такъв. Рецептата е за Trippa alla milanese (трипа ала миланезе) или както още италианците наричат това ястие – бусека (busecca).
Шкембето по милански е едно от най-типичните ястия за Ломбардия (един от най-развитите италиански региони. Ето на тази карта от Wikipedia, можете да видите къде се намира Ломбардия.
Макар да са незадоволени във всяко едно отношения, включително и кулинарно, жителите на Милано (главният град на област Ломбардия) обожават шкембе. Традицията и рецептата за шкембе по миланки (бусека) са останали още от старите животновъди и земеделци, които са приготвяли шкембе дори за Бъдни Вечер.
Вижте още рецепти за:
Харесайте страницата ни във Фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg
Pin ItБусека – шкембе по милански Recipe

От 06/08/2012
Публикувано на :- Брой / порции: 4 Servings
- Подготовка: 15 минути
- Приготвяне : 1 час 20 минути
- Готово след: 1 час 35 минути
По нашите земи като се каже шкембе първата асоциация е шкембе чорба. Има …
Необходими продукти
- 700 грама телешко шкембе почистено
- 100 грама панчета или друг вид бекон
- 200 грама боб сух или 2 средни кутии консервиран боб
- 1 морков
- 30 грама масло
- 3 скилидки чесън
- 1 глава лук
- черен пипер прясно смлян
- пармезан прясно настърган
- 150-200 мл доматено пюре
- 1 стрък целина
- хвойна по желание
Приготвяне
- Беконът, нарязан на ленти се запържва в предварително загряното масло.
- Прибавят се настъргания морков, чесъна, лука и сол.
- След около 3-4 минути се прибавя нарязаното парчета, предварително сварено телешко шкембе. Разбърква се.
- След още малко към сместа се добавят доматеното пюре, черният пипер и нарязаната на ситно целина.
- Оставя се пюрето да се посгъсти и накрая се прибавя свареният боб.
- Оставя се за още няколко минути на котлона, като се бърка периодично.
- Шкембето по милански се сервира обилно поръсено с прясно настърган пармезан. Бон Апети!
- Cuisine: Italian
- Course: Основно ястие
- Skill Level: Moderate
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Trackbacks & Pingbacks
[…] Шкембе по милански […]
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!