Индришето е растение, което може да се отглежда в саксия или да се види в много цветни градинки. Вечнозеленият студоустойчив полухраст има приятен, силен и специфичен аромат. Използват се листата на индришето.

За какво се употребява индришето?

Най-често индришето се използва за ароматизиране на сладка, мармалади, конфитюри и компоти с лист индрише. Подходящо е особено за сливи и дюли. За един буркан е достатъчно само един лист от растението. Преди време жените са добавяли индрише при прането. А мъжете правят ракията по-ароматна като сложат в казана за варене стрък от уханното растение. Същият ефект се получава при запарване на бъчвите за вино и ракия с китка индрише.

По магазините може да се открие локум с аромат на индрише. Благоуханията от етеричните масла на индришето гонят насекомите, мухите, комарите. Саксия със ароматното цвете в стаята почиства и овлажнява въздуха. Индришето служи като естествен ароматизатор и погубва бактериите. От индришето или неговия синоним розалин се извлича на водна баня етерично масло. Бледо зеленикавата течност е позната под търговското наименование „тереше“. Етеричното масло на индришето има подобен аромат на казанлъшката роза и се използва недобросъвестно за розово масло.

Ползи от индришето като билка.

1.При рани и кожни заболявания – лапи или сок от индрише.

2.Разширява кръвоносните съдове, има антисептично действие.

3.Индришето подпомага храносмилането.

4.Повлиява положително диабета.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Кресон

Хариса

Сироп от агаве

0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *