препечено-брашно

Какво е препечено брашно и за какво се използва?

Препеченото брашно се използва в българската кухня от далечни години. Като студентка имах възрастна хазайка, която винаги държеше в кухненския си шкаф бурканче с препечено брашно. Към края на готвенето на много от гозбите си слагаше по една-две лъжици от него като кашичка с вода. Казваше, че го е научила от своята майка. Моята баба правеше същото, за да не е “изцъклено” както казваше тя яденето. Слагаше препечено брашно и при застройка на супите и те ставаха по-плътни. Тя разказваше как е правила от него домашна боза. Но по това време вече имаше по магазините и сладкарниците хубава боза и тя продължаваше да си я пийва с удоволствие. От нея съм чувала, че преди години бебетата са захранвани с каша от препечено брашно. Аз много често например слагам препчено брашно като приготвям шкембе чорба.

Kак се прави препечено брашно? Как се препича брашно?

Загрява се на котлона сух тиган с дебело дъно и незалепващо покритие. Слагат се 4-5 супени лъжици брашно и започва да се бърка непрекъснато. Аз сложих бяло брашно и избрах бъркалка, за да разбърквам да се препече равномаерно.

как-се-препича-брашно

Котлона не трябва да е много силен и не трябва да се отделяме от него. Когато брашното започне леко (подчертавам много леко) да пуши, тиганът може да се отнеме за секунди от котлона и леко да се разклати, за да се събере брашното. Продължаваме да бъркаме докато се получи леко кафеникав цвят на брашното. Може да се препече и друг тип брашно по желание, но тогава ще се промени вкусът  на ястието. Има брашна, които ще започнат леко да нагарчат например. Това не трябва да ви спира да експериментирате с препеченото брашно все пак. Друг по-бърз начин за препичане на по-голямо количество брашно е в тава във фурната. И тук най-важно е вниманието. Не трябва да покафенее брашното, защото става горчиво.

препечено-брашно

Съхранение на препечено брашно

След като се охлади препеченото брашно аз го съхранявам в стъклен буркан. Приберете го на сухо място и гледеайте те съда, в който го съхранявате да е добре затворен.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *