препечено-брашно

Какво е препечено брашно и за какво се използва?

Препеченото брашно се използва в българската кухня от далечни години. Като студентка имах възрастна хазайка, която винаги държеше в кухненския си шкаф бурканче с препечено брашно. Към края на готвенето на много от гозбите си слагаше по една-две лъжици от него като кашичка с вода. Казваше, че го е научила от своята майка. Моята баба правеше същото, за да не е “изцъклено” както казваше тя яденето. Слагаше препечено брашно и при застройка на супите и те ставаха по-плътни. Тя разказваше как е правила от него домашна боза. Но по това време вече имаше по магазините и сладкарниците хубава боза и тя продължаваше да си я пийва с удоволствие. От нея съм чувала, че преди години бебетата са захранвани с каша от препечено брашно. Аз много често например слагам препчено брашно като приготвям

как да купя криптовалута
шкембе чорба.

Kак се прави препечено брашно? Как се препича брашно?

Загрява се на котлона сух тиган с дебело дъно и незалепващо покритие. Слагат се 4-5 супени лъжици брашно и започва да се бърка непрекъснато. Аз сложих бяло брашно и избрах бъркалка, за да разбърквам да се препече равномаерно.
как да купя криптовалута

как-се-препича-брашно

Котлона не трябва да е много силен и не трябва да се отделяме от него. Когато брашното започне леко (подчертавам много леко) да пуши, тиганът може да се отнеме за секунди от котлона и леко да се разклати, за да се събере брашното. Продължаваме да бъркаме докато се получи леко кафеникав цвят на брашното. Може да се препече и друг тип брашно по желание, но тогава ще се промени вкусът  на ястието. Има брашна, които ще започнат леко да нагарчат например. Това не трябва да ви спира да експериментирате с препеченото брашно все пак. Друг по-бърз начин за препичане на по-голямо количество брашно е в тава във фурната. И тук най-важно е вниманието. Не трябва да покафенее брашното, защото става горчиво.

препечено-брашно

Съхранение на препечено брашно

След като се охлади препеченото брашно аз го съхранявам в стъклен буркан. Приберете го на сухо място и гледеайте те съда, в който го съхранявате да е добре затворен.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *