шоколад Гайо

Миналата седмица присъствах за пръв път в живота си на дегустация на шоколад. При виното има изградени традиции за неговата дегустация. Подобно на виното, шоколадът име своите достойства, специфични цветове, аромати, нотки, вкусове. Тези традиции обаче за дегустация на шоколад са се загубили (или поне не са толкова популярни) с времето. Сигурно се сещате за сомелиери, master of wine, дегустатори на зехтин, но аз лично не познавам нито един професионален дегустатор на шоколад. Мария и Венсан представиха божествения шоколад „Гайо“ в „Зелена земя“ в София и споделиха основните моменти при дегустацията на шоколад. Толкова увлекателно и с любов разказваха как приготвят шоколада, че не разбрах как е минала вечерта. Може би повечето от вас знаят, но сигурно 99% от шоколадите, които се продават у нас всъщност нямат нищо общо с истинския шоколад. В шоколадите, които се продават у нас, може да сте видели на етикета им пише „70% какаова маса“, вместо „70 % какаови зърна“. Какво означава това? В общия случай какаовите зърна се подлагат на химична обработка, извлича се качественото какаово масло и то се продава на козметичната промишленост ( заради високата му цена). Кокосовото масло се заменя с растителни мазнини и се приготвя шоколад. Това са фабричните шоколади. Има обаче и едни други, истински, каквито са шоколадите „Гайо“, които са произведени от какаови зърна с чист произход.

Не е необходимо да сте професионален дегустатор, за да се насладите на качествата на добрия шоколад. Ето няколко момента, които са ключови, за да оцените качествения шоколад:

Цвят на шоколада. Истинският шоколад трябва да има кафяво-червеникъв цвят, но не и да бъде черен. Цветът на какаовите зърна е точно такъв – разбира се, завиви от сорта на какаото, но цветът им е кафев, наподобяващ червено. Няма причина, ако шоколадът е изработен от истински какаови зърна, техният цвят да се променя в готовия продукт. В този смисъл, дегустацията на шоколад започва с оглеждането на цвета на шоколада. Ако се замислите и при виното е така. Сомилиерите оценяват цвета на виното, което дегустират. В масовите фабрики за шоколад какаовите зърна, които се използват са алаклизирани. Т.е. зърната от какао са преминали през химическа обработка, за да се подобри вкуса им, тъй като се използват зърна с ниско качество. Иначе няма как да се постигне цена от под 2 лева за блокче шоколад. При алканизация, не просто, че се променя вкуса му, но шоколадът губи всичките си полезни елементи – витамини, антиоксиданти…

Аромат на шокоалда. Ароматът на шоколада, който дегустирате трябва да е естествен, да ухае на какао. Повечето от масовите шоколади ухаят на изкуствени есенции, но не и на какови зърна. Всеки, който е усетил аромата на зърната от какао би се съгласил.

Звукът на шоколада. 🙂 Какъв е звукът на добрия шоколад? 🙂 Звучи странно въпросът зададен така, нали? Когато отчупите парче шоколад, трябва да се чуе едно „пук“. Много специфичен звук.

Топене на шоколада. Истинският шоколад, който е произведен от какаови зърна, не се топи, когато го хванете с пръсти. Ако шоколадът започне да се топи в ръцете ви, това означава, че в него за добавени растителни мазнини, които развалят вкуса на шоколада. Да не говорим, че въобще не са полезни.

Шоколадът не се дъвче, той се оставя да се топи под небцето. Оставете шоколадът под небцето си и се насладете на вкуса. Ако сдъвчете шоколада, губите това усещане. Качественият шоколад се топи бавно.

Pin It
5 отговори
 1. Margarita
  Margarita says:

  А това за звука на шоколада е много интересно. Как ли точно „пук“ трябва да се чуе? 🙂

  Отговор
 2. sheytanova
  sheytanova says:

  Марги, звукът от отчупването на шоколада трябва да е ясен и звучен. Заслушайте се като дегустирате шоколада и ще го чуете! Истинския шоколад 🙂

  Отговор
 3. Маркова
  Маркова says:

  А аз си мислех че ако се топи веднага в устата шоколада е качествен! Значи ще си преразгледам шоколадовите любимци!!

  Отговор
  • sheytanova
   sheytanova says:

   Много хора си мислят така. Просто повечето от нас са свикнали с вкуса, аромата, вида на шоколадите от фабриките и ръчно направеният шоколад, от какаови зърна и без добавени растителни мазнини им се струва различен и си казват, че има странен вкус. А това е истинският шоколад! За топенето важи същото 🙂

   Отговор

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *