Чудесна рецепта за лазаня, подходяща както за пролетта, така и за лятото, когато тиквички могат да се намерят изключително лесно на всеки пазар. По-големите хранителни вериги вече предлагат тиквички целогодишно, така че любителите на супермаркетите могат да приготвят тази рецепта за лазаня с тиквички, панчета и гауда с шунка през всеки един сезон.
„Пушеният“ аромат на лазанята идва от специалния италиански бекон – панчета, който се използва и за букатини аматричана. Него можете да го откриете в специализираните магазини за италиански вкусотии.
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg
Вижте още:
Pin It
Лазаня с тиквички, панчета и гауда с шунка

От 04/13/2012
Публикувано на :- Брой / порции: 2 Servings
Чудесна рецепта за лазаня, подходяща както за пролетта, така и за лятото, …
Необходими продукти
- 12 броя кори за лазаня
- 50-60 грама панчета (италиански пушен бекон)
- 100 грама гауда с шунка
- 200 грама кайма смес
- 1 малка тиквичка
- 1 средно голям лук
- прясно смлян чер пипер
- 2 скилидки чесън
- 1/4 ч.л. прясно смлян бял пипер
- чубрица
- босилек
- 25 грама краве масло
- 2 с.л. брашно
- 1 ч.ч. прясно мляко
- сол
- 1-2 с.л. зехтин
- 3-4 с.л. настърган пармезан
Приготвяне
- Чесънът се обелва и се пресира. Беконът и тиквичките се нареждат на кубчета, а лукът - на дребно.
- В дълбок тиган се запържват бекона, каймата и чесъна с лъжица зехтин. Добавят се и тиквичките и се разбърква. Овусява се със сол, босилек, чубрица, черен пипер.
- След като и тиквичките омекнат, сместа се залива със ситно нарязани консервиран домати, докато продуктите се покрият.
- Сместа се оставя да покъкри.
- Гаудата с шунка се нарязва на ситно и се добавя към плънката.
- През това време се приготвя бял сос. В тиган се слага маслото да се нагорещи, добавя се брашното и сол да се запържат. Добавя се прясното мляко при непрекъснато бъркане докато сосът се сгъсти.
- След като и плънката, и соса са готови, намазваме правоъгълна тава със зехтин и нареждаме кори, сос и плънка като редуваме.
- Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 35 - 40 мин.
- Преди да сервирате поръсете с пармезан.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Често приготвям лазаня и тази рецепта ми хареса! Предполагам панчетата мога да го заменя с обикновен бекон, ама тази гауда с шунка от къде мога да я намеря?
Здравей, kulinarkata!
Аз лично намерих гаудата с шунка в Пикадили. Продава се и гауда с ким, която също е уникална.
Иначе за бекона – вярвам, че можеш да замениш панчетата с някой пушен бекон, който ще намериш лесно.
Успех!
Мерси много за съвета! Ходих в Пикадили снощи, наистина има изключителен избор от сирена. Заложих на гауда без нищо, стандартна. За да мога да я използвам и да други рецепти. Днес за вечеря ще пробвам твоята рецепта за лазаня. Ще докладвам резултата!