Калмарите винаги ги свързвам с прохладните вечери край брега на морето. Представям си уютни рибни ресторанти или някоя гръцка таверна, в която се чува бузуки да свири. Анасоновият аромат се носи из въздуха и гърците наоколо да се смеят шумно.
Доходи ви се до Гърция, нали? И на мен също 🙂
Макар да имат богато разнообразие от техни си риби, в много гръцки домове се приготвят калмари, тази рецепта включително я знам от една гъркиня.
Pin ItПълнени калмари с ориз и спанак Recipe

От 06/27/2012
Публикувано на :- Брой / порции: 4 Servings
- Подготовка: 5 минути
- Приготвяне : 45 минути
- Готово след: 50 минути
Калмарите винаги ги свързвам с прохладните вечери край брега на морето. …
Необходими продукти
- 4 калмара на туби
- 1/2 ч.ч. ориз
- 150 грама спанак замразен
- 1 с.л. магданоз нарязан на ситно
- 1 ч.л. майорна
- черен пипер
- 1 ч.л. настъргана кора от лимон
- 15-20 броя брюкселско зеле
- зеленчуков бульон
- 2 с.л. зехтин
- 2 скилидки чесън
- 3-4 едри домата настъргани
Приготвяне
- Тиганът се загравя, добавя се зехтинът, след това скилидките чесън, нарязани на ситно.
- Добавя се ориза и се запържва леко. Залива се със зеленчуков бульон, отвреме навреме се разбърква. Добавя се сол, черен пипер и подправките Малко преди да е готов се добавя спанака.
- След като оризът е готов, с него се напълват калмарите до половината и се "зашиват" с клечки за зъби.
- Настърганите домати (по желание с машинка могат да се махнат и семките) се посоляват и се слагат в тенджера и после се добавят калмарите да врат в доматеното пюре.
- Калмарите се варят 10 минути, след което се обръщат от другата страна. Добавя се и брюкселското време за 10 минути да се свари в горещото доматено пюре.
- Сервират се топли.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!