pecheni_kesteni_na_furna

Кестените са изключително подценяван продукт в българската кухня. А те са толкова полезни, с ниско съдържание на мазнини, богати са на фибри и не съдържат глутен. Вкусът и текстурата им ми напомнят за сланикави лещници; на ядки като цяло.

За първи път, когато ходих в Париж беше през една късна есен и на всеки ъгъл на Шанз-Елизе продаваха печени кестени. Ако питате майка ми на какво ухае Париж, тя със сигурност ще отговори без да се замисля – на печени кестени. Но, не само във Франция този плод (да, казват, че е плод) се консумира много. Аз за пръв път опитах кестени в Перуджа, а най-вкусните кестени съм яла на пиаца ди Спаня в Рим. Там има един чичко, който от години продава кестени и надвечер става огромна опашка. За варненци ще напарвя аналогия с бай Киро с пуканките пред Фестивалния комплекс.

Ако опитвате печени кестени за пръв път, уверете се, че са пресни и топли. В противен случай най-вероятно няма да ви харесат.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Шоколадови мъфини с конфитюр от кестени

Гъби с кестени и праз

Пилешко филе с кестени и картофено пюре

 

Pin It

Печени кестени на фурна Recipe

pecheni_kesteni_na_furna

От sheytanova Публикувано на : 10/16/2012

    Кестените са изключително подценяван продукт в българската кухня. А те …

    Необходими продукти

    • 500 грама кестени пресни, сладки и възможно по-едри

    Приготвяне

    1. Измийте кестените и ги подсушете.
    2. С помощта на остър нож внимателно направете разрез на върха на кестена. Друг вариант е да сложите кестена да лежи хоризонтално върху дъска и да направите кръст с ножа върху кората. Вторият вариант е по-безопасен.
    3. Кестените се слагат в гореща вода за 2-3 минути, след което се прехвърлят в тавичка за печене.
    4. Пекат се във фурна в предварително нагряна фурна за около 30 минути на 200 градуса
    5. След като кестените са изпечени, извадете ги от фурната и ги прехвърлете в кърпа за около 5 минути. По този начин кестените ще се белят по-лесно.
    6. Поднесете топли.

      WordPress Recipe Plugin by ReciPress

      4 отговори
      1. Ина
        Ина says:

        Истина е, че есенно време около Айфеловата кула мирише на кестени.. но моето софийско детство също: баща ми ме возеше в шейничка по „Руски“ и за да си топля ръцете ми купуваше пликче печени кестени…

        Отговор
      2. Жана
        Жана says:

        В Пазарджик през моето детство също се продаваха печени кестени във фунийка.Бяха много вкусни.

        Отговор

      Напиши коментар

      Want to join the discussion?
      Feel free to contribute!

      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *