kaienski_piper

Каенският пипер е особено люта изсушена червеникава чушка. Може да го срещнете да се изписва като каенски или кайенски пипер. Лютевината, ароматът, цвета и трапчивостта на кайенския пипер се измерват по скала от 1 до 120. Цветът на пипера е от зелен, жълт до тъмночервен. Най-люти са червеният и жълтият, познат като пипероне. Необходимо е внимателно да се чисти пипера от семената. След това трябва да се измиват ръцете и да се пазят очите. Не случайно каенският пипер се използва при производството на сълзотворен газ.

За какво се използва каенски пипер?

Каенският пипер се използва изсушен и смлян. Особено подходящ кайенският пипер е при меса, супи, риба, домашно приготвени сосове Табаско и Чили, ястия от боб черно око. Лютата подправка е приложима в сладкарската промишленост при някои видове сладкиши, кремове, шоколадови изделия. Кайенският пипер се използва при греяно вино и  при коктейла Блъди Мери.

Добре се комбинира с кориандър, кимион, джинжифил, куркума, чубрица, целина, черен и шарен пипер, сушени домати.

Защо каенският пипер е толкова лют?

Каиенският пипер съдържа капсаицин, който му придава лютивия вкус и витамин А. Заради това облекчава неврологичните болки и действа като антиоксидант.

Съхранява се на тъмно е сухо. Каенският пипер не се препоръчва за хора с язва, бременни и кърмачки. Да не се предозира и прекалява с него.

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

 Снимка: http://www.lemoncayennepepperdiet.com

 

Pin It
0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *