Каенският пипер е особено люта изсушена червеникава чушка. Може да го срещнете да се изписва като каенски или кайенски пипер. Лютевината, ароматът, цвета и трапчивостта на кайенския пипер се измерват по скала от 1 до 120. Цветът на пипера е от зелен, жълт до тъмночервен. Най-люти са червеният и жълтият, познат като пипероне. Необходимо е внимателно да се чисти пипера от семената. След това трябва да се измиват ръцете и да се пазят очите. Не случайно каенският пипер се използва при производството на сълзотворен газ.
За какво се използва каенски пипер?
Каенският пипер се използва изсушен и смлян. Особено подходящ кайенският пипер е при меса, супи, риба, домашно приготвени сосове Табаско и Чили, ястия от боб черно око. Лютата подправка е приложима в сладкарската промишленост при някои видове сладкиши, кремове, шоколадови изделия. Кайенският пипер се използва при греяно вино и при коктейла Блъди Мери.
Добре се комбинира с кориандър, кимион, джинжифил, куркума, чубрица, целина, черен и шарен пипер, сушени домати.
Защо каенският пипер е толкова лют?
Каиенският пипер съдържа капсаицин, който му придава лютивия вкус и витамин А. Заради това облекчава неврологичните болки и действа като антиоксидант.
Съхранява се на тъмно е сухо. Каенският пипер не се препоръчва за хора с язва, бременни и кърмачки. Да не се предозира и прекалява с него.
Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg
Снимка: http://www.lemoncayennepepperdiet.com
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!