Макар бобът да не е продукт номер 1, който използвам в кухнята, напоследък приготвих доста рецепти с боб – само, че зрял – джолан със зеле и боб, боб яхния, фритата с боб и пиле. Зеленият боб има и своето очарование – особено, когато става въпрос за варенето му, което отнема значително по-малко време от зрелия. Много е относително да се каже за колко време увира зеления боб, защото зависи от вида му.
Попадала съм на сортове, които за 20-25 минути са готови, има и други, които на 50-тата минута не са „чули“. За това най-сигурният начин е да го опитвате докато се вари. Традиционно подправиките, които вървят на зеления боб са чесън и копър.
В тази рецепта съм използвала жълт боб:
Яхния от зелен боб Recipe

От 07/24/2012
Публикувано на :Макар бобът да не е продукт номер 1, който използвам в кухнята, напоследък …
Необходими продукти
- 750 грама зелен боб без конци
- 3 скилидки чесън
- 1 глава лук
- 1 моркова
- 1-2 домата настъргани
- 1/2 връзка копър
- 2-3 с.л. олио
- черен пипер
- 3 ч.ч. зеленчуков бульон
Приготвяне
- Бобът се измива и краищата му се отрязват. Ако шушулките са прекалено дълги се нарязват на 2 или 3, за да бъдат удобни за хапване.
- Туганът се загрява и в него се добавя олиото и после чесъна и лука. Разбъркват се.
- Добавя се нарязания на ситно морков.
- След като зеленчуците леко поомекнат се добавя и зеленият боб. Залива се с 3 ч.ч. зеленчуков бульон.
- Вари се до готовност - времето зависи от вида боб - за това опитвайте го. При необходимост се добавя допълнително бульон.
- 15 минути преди ястието да се отнеме от котлона се добавят настърганите домати, черния пипер и солта.
- По желание яхнията може да се сгъсти с 1-2 с.л. брашно, размити във вода.
- След като е готово, ястието се поръсва с прясно настърган копър.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!