Сладкиш без брашно! Звучи любопитно, нали? Странно, но факт!
Както вече ви казах вече открих сезона на сладкишите с ягоди и още миналата седмица приготвих малка торта с ягоди и бял шоколад. Ягоди с шоколад си е класика! Независимо дали шоколадът е бял, млечен или натурален. За още по-наситен аромат на ягоди, прибавих и малко ягодов ликьор в шоколадовия ганаш, който шприцовах върху сладкиша без брашно.
Продуктите за рецептата са за сладкиш, който се приготвя в малка тава с диаметър 18 см. Ако вие приготвяте тортата с ягоди в по-голяма тава, сложете двойно по-голямо количеството от продуктите.
Вижте също:
Следобеден сладкиш “Меланж” с физалис
Шоколадови мъфини с конфитюр от кестени
Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg
Pin ItЯгодово-шоколадов сладкиш без брашно

От 03/20/2013
Публикувано на :- Брой / порции: 6 парчета
Сладкиш без брашно! Звучи любопитно, нали? Странно, но факт! Както вече …
Необходими продукти
- 180 грама шоколад натурален
- 200 мл. сметана сладкарска
- 60 грама масло на стайна температура; + допънително за намазване на формата
- 2 средно големи яйца
- 70 грама захар
- 1 с.л. какао JordaniCafe
- 1/2 ч.л. лимонена киселина
- 1 с.л. ликьор ягодов
- 1 щипка сол
Приготвяне
- 80 грама от шоколада, заедно с маслото се стопяват в микроволновата фурна на ниска температура. Периодично се разбърква.
- Жълтъците се отделят от белтъците. Жълтъците се разбиват със захарта и се прибавят към шоколадовата смес.
- Белтъците трябва да бъдат в идеално чист съд (без никаква мазнина и вода). Бъркалките на миксера също трябва да са абсолютно чисти.
- Към белтъците се прибавя солта и лимонената киселина. Разбиват се на сняг.
- Половината от разбитите белтъци се добавят към шоколадовата смес. Разбъркват се внимателно, за да запази въздухът от белтъците. Добавя се и пресятото какао.
- След това се добавят останалите белтъци.
- Формата, в която ще се пече сладкишът трябва да бъде намазана с масло.
- Сладкишът без брашно се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса около 17-18 минути.
- Сметаната се кипва и след това към нея се добавя нарязания на ситно останал шоколад (100 грама). Разбърква се докато шоколадът се стопи. Прибавя се ягодовия ликьор. След като сместа за ганаша се охлади, се оставя в хладилника за 2-3 часа.
- След това сместа се разбива с миксер, докато стане пухкава.
- Ягодите се нарязват на малки парчета и се слагат в средата на сладкиша.
- Ганашът се шприцова върху ръбовете на сладкиша.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!