Натуралният пчелен мед се използва като незаменима храна от древни времена. Медът бива три вида: нектарен и манов мед, за който съм писала и смесен. Това е сладък сок, който пчелите събират, обогатяват с ензими, преработват и съхраняват във восъчните пити на пчелният кошер. Пчелният мед има неограничена трайност, или както казваме, той не се разваля. Кристализацията или захаросването на меда е естествен процес. Той преминава от течно в твърдо или полутвърдо състояние. Медът се захаросва, когато се наруши съотношението на общото количество полезни захари и вода. За да се забави захаросването пчелният мед се съхранява при температура под 10 градуса. Не е за препоръчване да се държи в хладилник поради високата влажност. Температури над 27 градуса забавят процеса на кристализация, но понижават качеството на меда.

Кристализиралият мед има едра, груба структура. Затова той не е привлекателен за потребление. Най-предпочитаният за консумация мед е в така нареченото крем-мед състояние. В домашни условия може да „разтопим“ захаросаният меда и да го превърнем в кремообразен.

Как да разтопим меда у дома?

Пълният бурканът с мед се слага в съд с вода, нивото на която е до шийката на буркана. Това е необходимо, за да стане равномерно „разтопяването.“ Този съд се слага в по-широк съд с вода. За да не се пукне бурканът, може да се сложи отдолу решетка или кръстосани шишове за месо. Слага се на котлон и се включва на ниска степен. Загрява се до температура 45-53 градуса, което е много трудно да се прецени при домашни условия, за това изполвайте уред за измерване на температурат.

Не трябва да се превишава температурата, защото ензимите и част от останалите над 180 полезни вещества в меда се разрушават. Цветът на меда потъмнява, а ароматът се изгубва. Поради тази причина не е добре да се използва за целта микровълнова фурна. Отново заради това не е за препоръчване да се слага мед в горещ чай.

Пчелният мед се съхранява в стъклени, порцеланови, или керамични съдове далеч от слънчева светлина и на хладно. Преките слънчеви лъчи погубват полезните вещества в меда. Добре да се държи далеч от силни миризми, тъй като бързо ги поглъща.

Нещо любопитно за пчелите.

Те са най-точните „метереолози“ за района. Ето една от техните прогнози. Ако пчелите летят далеч от кошерите – времето ще бъде хубаво.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Хляб с бира и мед

Салата с моркови, ряпа и дресинг с мед

Медени сладки

3 отговори
 1. Тонева
  Тонева says:

  Здравейте,
  Позволете ми да не се съглася с упоменатата температура на топене на меда. Тя не трябва да надвишава 28-30 градуса ако искаме запазим всичките полезни вещества на меда. По тази причина, пиейки чай с мед, който е горещ, медът служи само за подсладител, но не и за лечение.Та ако някой иска да ползва меда за лечение-по една лъжица сутрин на гладно.

  Отговор
 2. Тонева
  Тонева says:

  Дали медът е от захар или от растения може да се разбере единствено и само в лаборатория или ако знаете в кой район се намира фермата. Един килограм мед = 3 дка слънчоглед. За това има истински акациев, липов, букет, рапичен мед. Там където има паша за пчелите пчеларите не ги подхранват със захар, поради високата й цена. Е, има и такива, които гонят количества. Там където няма паша, то медът е от захар.

  Отговор
 3. Криста
  Криста says:

  И кристализиралият мед си има своите предимства. По-лесно се борави с него, лесно се слага на компреси (при лечение) само като трябва да се слага от тенекия в буркан е малко трудоемко. Но пък може да се задържа по-дълго време в устата за по-добър ефект на антимикробните му свойства.

  Отговор

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *