Натуралният пчелен мед се използва като незаменима храна от древни времена. Медът бива три вида: нектарен и манов мед, за който съм писала и смесен. Това е сладък сок, който пчелите събират, обогатяват с ензими, преработват и съхраняват във восъчните пити на пчелният кошер. Пчелният мед има неограничена трайност, или както казваме, той не се разваля. Кристализацията или захаросването на меда е естествен процес. Той преминава от течно в твърдо или полутвърдо състояние. Медът се захаросва, когато се наруши съотношението на общото количество полезни захари и вода. За да се забави захаросването пчелният мед се съхранява при температура под 10 градуса. Не е за препоръчване да се държи в хладилник поради високата влажност. Температури над 27 градуса забавят процеса на кристализация, но понижават качеството на меда.
Кристализиралият мед има едра, груба структура. Затова той не е привлекателен за потребление. Най-предпочитаният за консумация мед е в така нареченото крем-мед състояние. В домашни условия може да „разтопим“ захаросаният меда и да го превърнем в кремообразен.
Как да разтопим меда у дома?
Пълният бурканът с мед се слага в съд с вода, нивото на която е до шийката на буркана. Това е необходимо, за да стане равномерно „разтопяването.“ Този съд се слага в по-широк съд с вода. За да не се пукне бурканът, може да се сложи отдолу решетка или кръстосани шишове за месо. Слага се на котлон и се включва на ниска степен. Загрява се до температура 45-53 градуса, което е много трудно да се прецени при домашни условия, за това изполвайте уред за измерване на температурат.
Не трябва да се превишава температурата, защото ензимите и част от останалите над 180 полезни вещества в меда се разрушават. Цветът на меда потъмнява, а ароматът се изгубва. Поради тази причина не е добре да се използва за целта микровълнова фурна. Отново заради това не е за препоръчване да се слага мед в горещ чай.
Пчелният мед се съхранява в стъклени, порцеланови, или керамични съдове далеч от слънчева светлина и на хладно. Преките слънчеви лъчи погубват полезните вещества в меда. Добре да се държи далеч от силни миризми, тъй като бързо ги поглъща.
Нещо любопитно за пчелите.
Те са най-точните „метереолози“ за района. Ето една от техните прогнози. Ако пчелите летят далеч от кошерите – времето ще бъде хубаво.
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg
Вижте още:
Салата с моркови, ряпа и дресинг с мед
Здравейте,
Позволете ми да не се съглася с упоменатата температура на топене на меда. Тя не трябва да надвишава 28-30 градуса ако искаме запазим всичките полезни вещества на меда. По тази причина, пиейки чай с мед, който е горещ, медът служи само за подсладител, но не и за лечение.Та ако някой иска да ползва меда за лечение-по една лъжица сутрин на гладно.
Дали медът е от захар или от растения може да се разбере единствено и само в лаборатория или ако знаете в кой район се намира фермата. Един килограм мед = 3 дка слънчоглед. За това има истински акациев, липов, букет, рапичен мед. Там където има паша за пчелите пчеларите не ги подхранват със захар, поради високата й цена. Е, има и такива, които гонят количества. Там където няма паша, то медът е от захар.
И кристализиралият мед си има своите предимства. По-лесно се борави с него, лесно се слага на компреси (при лечение) само като трябва да се слага от тенекия в буркан е малко трудоемко. Но пък може да се задържа по-дълго време в устата за по-добър ефект на антимикробните му свойства.