Има редица подправки, които се съчетават добре с риба, но истината е, че трябва да се доверите най-вече на собствения си вкус и усещания. Може би често се чудите коя подправка върви на риба… Ето и най-често използваните подправки за риба:
- Черен пипер/бял пипер/пипер меланж – те се използват в почти всички рибни рецепти
- Босилек – ако ароматът на босилека ви допада, можете да опитате рецептата за сьомга с босилеково песто и да видите как да съчетаете босилека с рибата
- Копър – макар аз относително рядко да използвам копър за подправяне на риба – хората го правят. Опитайте! Най-много ми допада комбинацията от пушена сьомга, крема сирене и копър. Използвайте го като плънка за палачинки!
- Девисил – навярно най-популярната подправка за риба от детството ми, целината – също
- Естрагон (Тарос) – това е подправка, която не знам защо винаги я свързвам със заешкото месо, но наистина в умерени количества се комбинира изключително добре в рибни ястия
- Риган – типична подправка за средиземноморската кухня и добър партньор на рибата
- Карамфил – най-често подправката се използва при приготвянето на рибна чорба и по-рядко за печени риби
- Къри – добива все по-широка популярност при приготвянето на риба по азиатски рецепти, като например тези рибни хапки с къри
- Мащерка – използвам я в съвсем малки количества, като я добавям към панировката на риба. Последно я използвах в тази рецепта за панирана ципура. Също в панировката може да се добави по малко кориандър, сушен лук (но подправките трябва да са задължително сухи и смлени на ситно.
Други:
Рибата се комбинира добре с мед и горчица. Вижте рецепти тук и тук. Другата класическа добавка към рибата са каперсите. И за нищо на света на забравяйте лимон!
Снимка: J.V.
Pin It
защо не са записани в раздел,, цветя ,, отделните цветове