Печенето на питка (хляб) попада в категорията към най-важните умения в кухнята и по тази причина рецептата за питки е една от първите, които публикувам. С нея ще можем да се върнем към времената, когато всяка домакиня е приготвяла хляб за семейството.
За съжаление, във все по-малко домакинства се носи аромата на прясно изпечена питка и малко деца знаят как ухае мая, която втасва. Има един начин обаче къщата ви да заухае на уют и топлина – като пробвате рецептата за питки със сушени домати и пармезан.
Рецептата за питки със сушени домати е класическа и може вместо сушени домати и пармезан дa се използва различна плънка.
Вижте още:
Домашни сушени домати – как да си направим?
Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg
Pin It
Питки със сушени домати и пармезан

От 03/28/2012
Публикувано на :- Брой / порции: 8-10
- Подготовка: 60 минути
- Приготвяне : 20-25 минути
- Готово след: 1 час 20 минути
Печенето на питка (хляб) попада в категорията към най-важните умения в …
Необходими продукти
- 750 грама брашно пресято предварително
- 1/3 кофичка кисело мляко
- 1 кубче мая
- 1 щипка захар
- 1/2 ч.л. сол
- 1 яйце
- топла вода
- 4 парченца сухи домати
- 5 с.л. настърган пармезан/грана падано
- 2 стръка магданоз
- 1-2 с.л. олио
Приготвяне
- Маята се натрошава, добавя се солта, захарта, три шепи брашно и се полива с половин чаена чаша топла вода. Замесва се. Оставя се за 20 минути, за да може маята да втаса. През това време сушените домати се нарязват на тънки ивички. Почиства се магданоза и се накъсва на листа.
След като са минали 20 минути, се добавя останалото брашно, киселото мляко и се меси до получаване на тесто. Ако тестото е станало сухо и прекалено твърдо - се добавя още малко вода. Ако тестото е прекалено лепкаво - се добавя брашно. Оформя се топка и се оставя да втаса 25 минути.
Откъсва се малка топка от тестото, раздърпва се докато се получи лента с широчина 6 см и се поръсва с пармезан и парченца сушени домати. Завива се на охлюв. Питката се слага в намазнена предварително с олио тава за печене. По този начин се приготвя цялото тесто на "охлювчета".
- Питките се поръсват с пармезан отгоре и леко се подпъхват парченца сушени домати, за да изглеждат по-естетични питките, когато се изпекат. Декорират се с магданоз.
Може да се използва хартия за печена на дъното на тавата.
- Пекат се около 25 минути на 160 градуса. След като се извадят питките от фурната, се оставят 5 мин. да поизстинат и след това се сврвират.
Добър апетит!
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!