Кафявата леща си е всъщност класическата леща. В тази рецепта уточнявам, че използвам кафява леща, защото в последно време я пренебрегвах. Приготвих кюфтета от червена леща, яхния от червена леща с пиле и заатар, каша от френска леща с горчица и куркума и кафявата класическа българска леща оставаше на заден план. Последно използвах българска леща за приготвянето на яхния от леща, но по сръбска рецепта.
Приготвих леща по сръбски специално за участието ми в предаването Музикално канапе по БНТ – Шумен, където си говорихме за Сърбия като туристическа дестинация и за сръбската кухня. Ето, че сега дойде ред и на комбинацията леща с наденица. След като боб с наденица са утвърдени партньори, защо това да не е така и с лещата и наденицата.
Тази рецепта доказва, че е така!
Тъй като надениците бяха добре овкусени, с много и разнообразни подправки, реших в самата леща да сложа само чубрица, малко суха целина, черен пипер и червен пипер. Ако обаче наденицата ви е без подправки или с много малко такива, добавете повече подправки в яхнията от леща/
Харесайте страницата ни във Фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg.
Pin ItКафява леща с наденица

От 01/30/2013
Публикувано на :- Брой / порции: 2-3 порции
Кафявата леща си е всъщност класическата леща. В тази рецепта уточнявам, …
Необходими продукти
- 1 ч.ч. леща кафява
- 1 средно голям морков нарязан на дребни кубчета
- 1 малка глава лук нарязан на ситно
- 2 скилидки чесън нарязани на ситно
- 2 броя средно големи наденица
- 1 ч.л. чубрица
- 1/2 ч.л. лют червен пипер по желание може да се замени със сладък
- черен пипер на вкус
- сол на вкус
- 1-2 с.л. зехтин
Приготвяне
- В загрения зехтин се задушават лука и чесъна. След това се прибавя морковът. Добавя се черен пипер.
- След като зеленчуците поомекнат се прибавя лещата, сол и вода колкото да я покрие + още 1 ч.ч. вода и подправките.
- Когато лещата е полу-готова, надениците се запичат от двете страни на оребрен тиган.
- След като наденицата е готова се разрязва на 3 или 4 парчета и се слага във лещата. Оставя се да ври още 5-10 минути докато се сгъсти до желаната гъстота.
- Вместо запръжка, можете да използвате мазнината от наденицата в тигана и да я прибавите към яхнията.
- Лещата се поднася гореща.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Благодаря за рецептата – не се бях сетила за черен пипер + запичане на наденицата на тиган. Получава се страшна вкусотия. Сега за експеримент добавих лист дафин и малко кориандър.