Ето още едно от ястията за Коледа, които майка ми беше приготвила. Много вкусно и засищащо. За жалост ликьора не ни позволи да си хапнем пълнената тиква за Бъдни вечер, макар да беше готова.
Богатството на вкусове и аромати в пълнежа на тиквата е превъзходно – от една страна всички сушени плодове; ликьора, ванилията и разбира се една от най-коледните подправки – канелата.
Ето още рецепти с тиква:
А виждали ли сте какви декорации могат да се правят от тиква
Ако ви допада блога, харесайте фен страницата ни – http://www.facebook.com/Merudia.bg
Pin It
Пълнена тиква със сушени плодове и локум

От 01/05/2013
Публикувано на :Ето още едно от ястията за Коледа, които майка ми беше приготвила. Много …
Необходими продукти
- 1 по-дребна тиква
- сушени плодове ябълки, сливи, кайсии, стафиди, смокини, фурми
- 2/3 ч.ч. орехи
- 120 грама локум
- 1 ч.л. канела
- 1 с.л. ванилов екстрат
- 1 кафяна чаша ликьор
- 3-4 с.л. кафява захар
Приготвяне
- Капачето на тиквата се отрязва и се оставя за капак при печенето. Тиквата се издълбава и се измива.
- Сушените плодове, които са по количество толкова, колкото да се напълни тиквата се слагат в съд и се заливат с ликьора и част от меда и подправките.
- Оставят се 2-3 часа да омекнат като от време на време се разбъркват.
- С останалата част от меда се намазва тиквата отвътре и се пълни с плодовете омесени с орехите и локума.
- Останалия сок също се добавя в тиквата. Отгоре се поръсва с кафява захар.
- Захлюпва се с капачето.
- Слага се в плик за печене, а отгоре фолио да не прегори капачето.
- Отначало се пече на 200 градуса за 20 минути, а после на 150 около 2 часа.
- Поднася се нарязана на парчета като диня.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Trackbacks & Pingbacks
[…] Пълнена тиква със сушени плодове и локум […]
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!