magdanoz

Магданозът е една от най популярните подправки в българската кухня наред с копъра и черния пипер. Широката му употреба се  дължи на приятния му вкус и аромат. Има обикновен магданоз и магданоз с къдрави листа. У нас е по-известен обикновения.

Магданозът се използва в рецепти от кухните на Близкия Изток, Европа и Америка. С него се овкусяват супи, основни ястия, салати. Много полезна и интересна е салатата табуле – особено популярна в арабската кухня, която е на магданозена основа. От магданоз може да си направите и песто от магданоз (магданозено песто), като алтернатива на пестото дженовезе. В българската кухня има рядко ястие без магданоз.

Магданозаът е богат на много витамини, минерали, фолиева киселина. Той може да се намери пресен целогодишно по магазините. Може и да се съхранява нарязан и опакован във фризера, макар да е препоръчително да го използвате пресен. Освен това магданозът се използва и изсушен.
Магданозът е една чудесна подправка – евтина, ароматна и много полезна. Древна мъдрост гласи: „Една шепа магданоз е равна на една шепа злато“.
Вижте още информация за различни подправки:
Снимка: http://naturalhealthtechniques.com
Харесайте страницата на мерудия.бг във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg
Pin It
0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *