palna_masa

Със сигурност ви се е случвало след празник, купон, Нова година да ви останат купчини с храна! И какво я правите? Една час от нея със сигурност изхвърляте, нали? За жалост! Грехота е толкова хора да гладуват, а ние да изхвърляме храна. Със сигурност има какво да я правим, може би понякога в забързаното ежедневие просто не се сещаме за това и най-лесно е да я бутнем в коша.

Днес ще ви дам няколко идеи какво да правите с останалата храна:

1. След празник – рожден ден, Нова Година, купон – съберете приятелите си втора вечер, да повторите празненството и изяжте останалата храна.

2. По мои наблюдения десертите след дълги вечери и празненства не се изяждат. Защо тогава не опаковате по парче кекс, торта или мъфин за гостите си. Със сигурност на сутринта ще се усмихнат, когато отпиват кафето си и похапнат нещо сладичко.

3. Във всеки квартал има възрастни, самотни хора. Запознайте се с тях и отвреме-навреме им носете храна. Със сигурност ще ги зарадвате с жеста си!

4. Подарете храната на ваши приятели в по-затруднено финансово положение – самотна майка, многодетно семейство… Или просто на съседите!

Всъщност не е задължително да е имало купон, за да остане храна. Често се случва и това след съботния обяд например. Какво правите с остатъците от печеното пиле например?

5. Остантъците от печеното пиле направете на пиле фрикасе.

6. А от недоизядената паста можете да приготвите макарони на фурна – отгоре с карамелизирана захар! мммм

7. Остатъците от сладкиш или поизсъхналите мъфини могат прекрасно да се превърнат в скаличките от детството, които майка ви приготвяше!

8. Приготвили сте боб яхния, но рядко някой я вкусва втори път! Колко познато! Отцедете бобените зърна с дупчена лъжица и ги използвайте като гарнитура към друго ястине – например към свински джолан на фурна със зеле.

9. По Коледа традиционно купуваме огромни количества сушени плодове и една част от тях оставят неизядени. Защо не ги приготвите на галет със сушени плодове?

10. Приготвили сте солен щрудел със зеленчуци или сладка вита баница и се чудите какво да правите с останалите няколко кори за баница – направете охлювчета с извара.

11. Пролетта и лятото купувате много плодове, но в хладилника или в купата са останали по 1-2 банана, няколко малини, няколко кайсии. Пригответе някоя освежаваща напитка от тях. Най-лесно, ако са ви останали няколко ягоди да забъркате едно лятно питие с ягоди за не повече от 2 минути. На мен миналата седмица от декорацията на американския пай за 4 юлими останаха една шепа малини и борвинки, които после използвах за лятно питие с малини и боровинки.

12. Ако същото се случва със зеленчуците – останали са ви по 1 чушка, 1 картоф, малко боб, грах, лук… направете си минестроне.

13. Днес е петък – 13, но аз не съм суеверна! Напротив, само хубави неща са ми се случвали на 13, като това брат ми да е роден точно на този ден през септември. и все, пак – ако в хладилника ви (и в живота ви) има лимони – не се гърчете от горчивината им, а си направете домашна лимонада! Може и с мед!

Това са само нахвърляни набързо 13 идеи какво да направите с храната у дома вместо да я изхвърлите. Не защото не можете да си позволите да си купите друга, а защото е кощунство да се изхвърля храна! Има хора, които се нуждаят от нея!

Безумно съм щастлива, че у нас вече има хранителна банка! Ще пиша скоро и за нея!

Снимка: iStockphoto

0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *